2024. július 17., szerda

Kulcsfontosságú meccs Howardék és Ayewék előtt

Sorsdöntő lehet mindkét csapat számára a világbajnokság G csoportjának első fordulójában a Ghána–Amerikai Egyesült Államok mérkőzés, elvégre a két másik csoporttárs, Németország és Portugália esélyesebbnek tűnik náluk a továbbjutásra, ezért az az együttes, amely megnyeri Natalban a kedd éjféli meccset, megtarthatja esélyét az első két hely valamelyikének megszerzésére.

Az USA-nak már ez a tizedik vébéje, Ghána ellenben harmadszor vehet részt a tornán, ám az eddigi két alkalommal is megmérkőzött az amerikaiakkal, ráadásul mindkétszer nyert: először 2006-ban, Nürnbergben, csoportmeccsen 2:1-re, majd 2010-ben, Rustenburgban, a nyolcaddöntőben hosszabbítás után szintén 2:1-re.

Ghána csapata rendkívül masszív, kevés gólt kap, kevés gólt lő – állítható ez annak ellenére, hogy a legutóbbi meccsükön fölényes, 4:0-s győzelmet arattak Dél-Korea fölött. Az előtte lévő kilenc meccsükön 5 gólt lőttek és 3 gólt kaptak, 2-szer 0:0-t, 1-szer 1:1-et játszottak, 4 meccset megnyertek, 3-at elvesztettek 1:0-ra. Nehéz lesz nekik gólt lőni, az amerikai csapatban ráadásul nincs ott ugyebár a válogatott rekorder Landon Donovan (156 meccsen 57 gól), aki nélkül kicsit szárnyaszegettnek tűnhet a Team USA, de azért Jozy Altidore, Clint Dempsey és az AZ Alkmaarban 34 meccsen 17 gólig jutó Aron Jóhannsson is Jürgen Klinsmann kapitány rendelkezésére áll.

Mivel az amerikai védelem hajlamos a botlásokra, Ghána találhat rést rajtuk, amit az Asamoah Gyan, Jordan és André Ayew támadótrió könnyen kihasználhat. Főleg hogy egy olyan edzett, fajsúlyos középpálya támogatja, amelyben egyszerre a pályán lehet Kevin-Prince Boateng, Kwadwo Asamoah, Sulley Muntari és Michael Essien is.

A ghánai csapat egyik védője, a 23 éves Jonathan Mensah úgy fogalmazott a FIFA-nak adott interjújában, hogy az amerikaiak vissza szeretnének majd vágni a két vereségért, ezért nagyon nehéz meccsre számít: „Majdnem olyan lesz a meccs, mint egyfajta visszavágó, bosszúra szomjaznak, miután 2006-ban és 2010-ben is kikaptak tőlünk. Mivel mindkét csapatnak az első meccse a tornán, mindenki a legjobbjára törekszik majd, mi is minden lehetségeset meg fogunk tenni a győzelemért.”

Az amerikai csapat legbiztosabb pontja mindenképpen a veterán kapus, a 32 éves Tim Howard, aki egy hete, a Nigéria elleni siker során állt az Egyesült Államok kapujában századszor, és a két keret egyik legrutinosabbjaként harmadik vébéjén védhet. A portás a FIFA-nak úgy fogalmazott, egyfolytában Ghána jár a fejükben: „Csak Ghánára gondolunk, minden praktikus részletre igyekszünk figyelni: a taktikájukra és a veszélyes játékosaikra. Arra is, hogy hogyan szeretnek játszani. Mert létfontosságú lehet minden csapat számára egy ilyen tornán az első mérkőzés.”

Ghána–Egyesült Államok

Helyszín: Natal, Arenas das Dunas

Kezdési idő: kedd, 0.00

Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)