2024. július 17., szerda
A CSOPORT

A győztes továbbjuthat

Ma kezdetét veszi a világbajnokság csoportküzdelmeinek második fordulója: a házigazda Brazília és Mexikó Fortalezában csapnak össze. Az első csoportmeccsét mindkét csapat megnyerte, így ennek a mérkőzésnek a győztese szinte biztosan továbbjut a kvartettből.

A két együttes ellentétes utat járt meg az első körben, Brazília ugyanis csak bírói segédlettel verte Horvátországot, alaposan megszenvedtek a három pontért, Mexikó is csak 1:0-ra nyert Kamerun ellen, de azt elég magabiztosan tette, a játékvezető két szabályos góljukat is érvénytelenítette.

Az utóbbi években tétmeccsen kétszer is megmérkőzött a két együttes, egy éve a Konföderációs Kupa csoportkörében 2:0-ra a brazilok nyertek, de a 2012-es londoni olimpia döntőjében meglepetésre 2:1-es mexikói siker született. Az ötszörös vb-győztes Brazília így továbbra sem nyert még olimpiát labdarúgásban: „Különösen fájó vereség volt, hiszen azt az egy címet nem nyertük még meg. Tudjuk, hogy a mexikóiaknak nagyon erős csapatuk van, sosem könnyű ellenük, most sem lesz ez másképp” – nyilatkozott a horvátok ellen gólt szerző Oscar.

A statisztika is nagy csatát ígér, a két csapat legutóbbi 15 meccséből ugyanis hetet, a legutóbbi négyből pedig kettőt a mexikóiak nyertek, világbajnokságokon viszont egyértelmű a brazil fölény: háromszor találkozott a csoportkörben a két együttes, mindháromszor Brazília nyert, 1950-ben 4:0-ra, 1954-ben 5:0-ra, 1962-ben 2:0-ra. Nem sokban támaszkodhatunk azonban ezekre az adatokra, több mint fél évszázados távlatból nem tűnnek mérvadónak.

Kulcsfigura lesz a találkozón a 35 éves Rafael Marqueznek, akinek a brazil támadások megszűrése mellett a vezér szerepét is magára kell vállalnia, legalábbis a kapitány, Miguel Herrera szerint: „Ő az, akinek a legnagyobb hatása van a fiúkra, ő az, aki iránt feltétlen tisztelettel viseltetnek, természetéből eredően igazi vezére a csapatnak.” A védelem többi tagja is komoly megpróbáltatás előtt áll, Hector Moreno szerint azonban képesek a meglepetésre: „Minden szempontból nagyon izgatott vagyok. Annak ellenére, hogy mindig hittünk magunkban, átestünk nehéz pillanatokon együtt. Most úgy érezzük, hogy a legrosszabb már mögöttünk van, nagyon motiváltak vagyunk, remek tornát szeretnénk magunknak.”

A braziloknál kérdéses az egyik csatársztár, Hulk játéka, aki a várható kezdőcsapat és a cserék közötti meccsen szenvedett kisebb térdsérülést, de reméli, hogy ennek ellenére ott lehet majd a pályán Mexikó ellen: „Fájdalmat éreztem a bal térdszalagomban, de remélem, hogy a meccs napján már 100 százalékos állapotban lesz, és hogy ez nem akadályoz majd meg abban, hogy ott legyek a pályán.”

Brazília–Mexikó

Helyszín: Fortaleza, Castelao Aréna

Kezdési idő: 21.00 (HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Cüneyt Çakir (török)

Várható kezdőcsapatok:

Brazília: Julio Cesar, Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo, Paulinho, Luiz Gustavo, Ramires, Oscar, Neymar, Fred.

Mexikó: Ochoa, Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno, Layun, Vazquez, Herrera, Dos Santos, Guardado, Peralta.