2024. július 17., szerda

Az amerikaiak visszavágtak a legutóbbi két vb-s vereségért

Az Amerikai Egyesült Államok 2:1-re legyőzte Ghánát a világbajnoki torna G csoportjának 1. fordulójában. Az amerikaiak villámgyorsan vezetést szereztek, Ghána hiába uralta a játékot az idő nagy részében, az utolsó negyedórában tudott csak egyenlíteni, ráadásul hamar ismét hátrányba került. Az afrikai csapat játszotta a szebb focit, az amerikai az eredményesebbet. Utóbbi csapat visszavágott két korábbi vb-vereségéért Ghánának: először 2006-ban, Nürnbergben, csoportmeccsen 2:1-re, majd 2010-ben, Rustenburgban, a nyolcaddöntőben hosszabbítás után szintén 2:1-re kaptak ki.

A világbajnokság eddigi leggyorsabb gólját Clint Dempsey szerezte a 29. másodpercben, amikor két remek cselt követően a hosszú kapufáról a hálóba gurított, és megszerezte Jürgen Klinsmann csapatának a vezetést. Ez volt a vb-történet ötödik leggyorsabb találata, a rekord Hakan Şüküré, aki 2002-ben 11 másodperc után talált be.

A következő húsz percben nagy volt ugyan a pörgés, de újabb helyzeteket nem láthattunk. A 20. percben Jozy Altidore löketét védekezték ki a ghánaiak nagy nehezen, ami után az amerikai csatár a combjához kapott, le is kellett cserélni – a helyére beálló Aron Jóhannssonnak nem akadt lehetősége a meccs során.

A félidő nagy részében Ghána játszott mezőnyfölényben, de veszélyesebbnek az amerikaiak tűntek.

Az első igazán veszélyes ghánai helyzet a 32. percben alakult ki, Asamoah Gyan középről leadott lövését védte Tim Howard. Nem sokkal később Dempseyt térdelte orrba vétlenül John Boye, nem lenne meglepetés, ha eltört volna az amerikai szaglószerve.

Ghána előtt még adódott egyenlítési lehetőség az ötperces ráadás végén, Christian Atsu iramodott meg a jobb szélen, a tizenhatosban Jordan Ayew elé tálalt, aki förtelmesen rosszul találta el a labdát – több volt ebben a helyzetben.

Izgalmasan kezdődött a második félidő. Mindkét oldalon egy-egy helyzet, aztán Ghána vette át az irányítást. Az 55. percben gyönyörű, de eredménytelen bombát láthattunk Sulley Muntaritól, nem sokkal süvített mellé. A következő támadásból Gyan fejelt fölé, majd ismét ő került helyzetbe, de Howard remekül reagált. Beívelés után kiválóan fejelt az afrikai csatár, a kapus ujjheggyel szögletre tolta. Az USA sem adta könnyen magát, Jermain Jones löketét fogta Adam Kwarasey, de rögtön utána ismét Gyan lőhetett, lövésébe egy védő kotort bele.

Érett már az egyenlítés, a 80. percben 60:40 arányban volt Ghána birtokában a labda, 17:7 volt a kapura lövési arány. A 18. lövés kellett a gólhoz, egy gyönyörű támadás végén a 82. percben André Ayew lőtt a hálóba – Gyan sarokkal készítette elő neki a labdát.

Támadásban maradt Ghána, ám négy perccel később ismét az Egyesült Államok vezetett, egy szögletet követően John Brooksot hagyták magára a tizenhatosban, a védő pedig befejelte a mérkőzést eldöntő gólt.

Ghána a 2. fordulóban Németországgal csap össze Fortalezában, szombaton 21 órai kezdettel, az Egyesült Államok pedig Portugáliával mérkőzik meg Manausban hétfőn éjfélkor.

Ghána–Egyesült Államok 1:2 (0:1)

Natal, Arena das Dunas, 39 760 néző, vezette: Jonas Eriksson (svéd). Góllövők: A. Ayew a 82., illetve Dempsey az 1., Brooks a 86. percben.
Ghána: Kwarasey, Opare, Mensah, Boye, Asamoah, Muntari, Rabiu (Essien, 71.), J. Ayew (Boateng, 59.), Atsu (Adomah, 78.), A. Ayew, Gyan. Szövetségi kapitány: Akwasi Appiah.
Egyesült Államok: Howard, Johnson, Cameron, Besler (Brooks, a szünetben), Beasley, Beckerman, Jones, Dempsey, Bradley, Bedoya (Zusi, 77.), Altidore (Jóhannsson, 23.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann.