2024. július 17., szerda

A tulipánok elbódítanák a kengurukat

Jócskán össze kell kapnia magát az ausztrál csapatnak, ha jó eredményt szeretne elérni Porto Alegrében a 18 órakor kezdődő mérkőzésen, ugyanis a felpörgött, önbizalomtól duzzadó hollandokkal csapnak össze. Bárminemű koncentrációkiesés végzetes lehet a kenguruk számára, elvégre az első meccsükön alulmaradtak Chilével szemben, egy újabb vereséggel gyakorlatilag elvesztenék a továbbjutási esélyüket. A tulipánok viszont egy újabb sikerrel akár bebiztosíthatják helyüket a legjobb 16 között.

Korábban háromszor találkozott a két együttes, és a mérleg Ausztrália szempontjából pozitív: 2008-ban Eindhovenben 2:1-re nyertek, 2006-ban Rotterdamban 1:1-es, 2009-ben Sydneyben pedig 0:0-s döntetlent játszottak. Fontos tudnivaló, hogy egyik mérkőzés sem volt tétmeccs.

A mérkőzés egyértelmű esélyese Hollandia, amely az első fordulóban a világbajnok Spanyolországnak vágott vissza a 2010-es döntőben elszenvedett vereségért, ráadásul megalázó, 5:1-es vereséget mért a címvédőre. Remek formában vannak a hollandok, Arjen Robbenről kiderült, hogy minden idők leggyorsabb futballistája – 36,7 km/h-val hagyta le Sergio Ramost a spanyolok elleni második gólja során, Usain Bolt 44,7 km/h-t tud –, Robin van Persie sorozatban az ötödik nagy tornáján talált be a hálóba, Daley Blind megérkezett a nagyok közé, Wesley Sneijder bizonyította, hogy még mindig köztük a helye. Robben egyébként az utóbbi hét meccsén hétszer, Van Persie pedig a legutóbbi kilenc meccsén tízszer talált be a hálóba válogatottszerelésben.

Az ausztrálok Chile ellen nem sok mindent bizonyítottak, támadtak ugyan, de lassúak, körülményesek voltak, az egy szem Tim Cahillen kívül senki nem tűnt veszélyesnek, a védekezésben pedig kb. 70 percen keresztül kiválóan tették a dolgukat, de olykor óriási problémák adódtak. Sokat kell javulnia minden csapatrésznek, ha a robbanékony holland csapatot meg akarják állítani.

Robben igyekezett hűteni a kedélyeket a rendkívüli győzelem után, úgy fogalmazott, hogy egyelőre minden figyelmüket az ausztrálok elleni meccsre kell fordítaniuk, elvégre csak az út elején járnak: „Nem nyertük meg a kupát, ez nem 2010. Le kell hűtenünk a fejünket. Helyén kell kezelnünk a spanyolok elleni győzelmet. Nagy lökést adhat nekünk, de az csak a start volt. Tovább edzünk és dolgozunk keményen. Fel kell készülnünk az ausztrálok elleni meccsre, most ez a feladatunk.”

Az ausztrálok középpályása, Mathew Leckie igyekezett önbizalommal teli nyilatkozatot adni, szerinte van esélyük Hollandia ellen: „Mindenképpen szeretnénk kedvező eredményt elérni, ezért arra fogunk törekedni, hogy megtaláljuk a hollandok sebezhető pontjait. Megvannak a képességeink, hogy győzelmet arassunk.”

A hollandok kerete teljes, Luis van Gaal mindenkire számíthat, az ausztrál mester, Ange Posztecoglu viszont nélkülözni kényszerül a Chile ellen megsérült Ivan Franjićot.

Ausztrália–Hollandia

Helyszín: Porto Alegre (Estádio José Pinheiro Borba, 58 306 férőhely)

Időpont: 18.00 (HRT2, m1, RTS2)

Játékvezető: Djamel Haïmudi (algériai)

Várható kezdőcsapatok:

Ausztrália: Ryan, Špiranović, Wilkinson, McGowan, Davidson, Bresciano, Cahill, Milligan, Jedinak, Leckie, Halloran.

Hollandia: Cillessen, Vlaar, Janmaat, Blind, De Vrij, Martins Indi, Robben, Sneijder, De Jong, Wijnaldum, Van Persie.