2024. július 17., szerda
B CSOPORT

Hollandia Ausztrália ellen is fordított

A holland válogatott az első hatpontos csapat a világbajnokságon, ugyanis a spanyolok elleni 5:1-es sikert követően Porto Alegrében fordulatos meccsen 3:2-re legyőzte Ausztráliát. Hollandia máris annyi gólt szerzett a vb-n, mint a 2006-os és a 2010-es torna csoportkörében összesen.

Nem úgy indult a találkozó, hogy sejteni lehetett volna a gólzáport, az első gólig nem igazán láttunk veszélyes helyzetet. A 20. percben Arjen Robben rázta le az emberét a félpálya környékén, meglódult, majd 8 méterről kilőtte a bal alsót. Nem is örülhetett még igazán, mi se láthattunk még visszajátszást, amikor Ryan McGowan a félpályáról egy óriási íveléssel megtalálta Tim Cahillt a tizenhatosban, aki kapásból a vb eddigi legszebb gólját lőtte.

Az első félóra végeztével ismét az ausztrálok veszélyeztettek kétszer is. Előbb Mark Bresciano lőtt egy visszagurított labdából nem sokkal fölé, majd Matthew Špiranović maradt egyedül pár méterre a kaputól, de elügyetlenkedte. A félidő hajrájában már nem láthattunk nagy akciókat, de az iram megmaradt végig.

A második félidő rögtön egy góllal kezdődött, habár Mathew Leckie már sípszó után talált be a holland kapuba, maradt az első félidei eredmény. Az 51. percben veszélyeztettek először a hollandok, Wesley Sneijder 20 méteres löketéért kellett nyújtóznia Mathew Ryannek. Az ellentámadásból aztán szabályosan is betaláltak a kenguruk, Oliver Bozanić beadása Daryl Janmaat kezéről vágódott le, az algériai játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé Mile Jedinak állt oda, és csapatkapitányhoz illőn magabiztos lábbal értékesítette a tizenegyest. Az első félidei hollandhoz hasonlóan az ausztrál előny sem tartott sokáig, a csereként beállt Memphis Depay passzából Robin van Persie fordult kapura az 58. percben, és megszerezte az egyenlítő gólt. Rögtön a gól után Robben került helyzetbe, de kisodródva csak a kapus kezébe tudott emelni. Nem sokkal később Van Persie sárgult be, így az első félidőben sárga lapot kapó Cahillhez hasonlóan két sárga miatt ki kell hagynia a következő mérkőzést.

A harmadik holland gól a 68. percben született meg. Ron Vlaar adta el a labdát, Tommy Oar csapott le rá, beadását Leckie tette mellel kapura, Cillessen bizonytalankodott ugyan, de hárított, az ellentámadásból pedig a 20 éves Depay belőtte a győztes gólt, 30 méterről, Ryan csúnyán mellényúlt.

A következő percekben még Robben és Nigel De Jong is helyzetbe került, de az eredmény már nem változott.

Porto Alegre: Ausztrália–Hollandia 2:3 (1:1)

Estádio José Pinheiro Borba, 42 877 néző, vezette: Haïmoudi (algériai). Góllövők: Cahill a 21., Jedinak (11-esből) az 54., illetve Robben a 20., Van Persie az 58. és Depay a 68. percben.

Ausztrália: Ryan, McGowan, Davidson, Špiranović, Wilkinson, Bresciano (Bozanić, 51.), Jedinak, McKay, Cahill (Halloran, 69.), Oar (Taggart, 79.), Leckie. Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou.

Hollandia: Cillessen, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi (Depay, 45+2.), Blind, De Guzmán (Wijnaldum, 78.), De Jong, Sneijder, Robben, Van Persie (Lens, 87.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.