2024. július 17., szerda
C CSOPORT

Kolumbia ellen Drogba sem segített

Kolumbia válogatottja megerősítette első helyét a C csoport élén, miután a második fordulóban 2:1 arányban legyőzte Elefántcsontpart válogatottját. Habár az első félidőben is akadtak helyzetek, a gólokat a második félidő hozta.

Mindkét csapat megnyerte első fordulós mérkőzését, így a találkozó előtt tudták a játékosok, hogy amelyik együttes győztesen hagyja el a pályát, az szinte biztosan továbbjut. A nagy nevek közül nem került a kezdőbe a 43 éves kapus, Faryd Mondragón, Carlos Bacca és Fredy Guarín az egyik oldalon, Salomon Kalou, Kolo Touré és Didier Drogba a másik oldalon. A tét nem nyomta rá a bélyegét a meccs kezdetére, már a 6. percben szemtanúi lehettünk az első helyzetnek, Téofilo Gutiérrez pattogó lövése ment mellé. A 9. percben előbb az elefántcsontparti, majd a kolumbiai védelemnek kellett tisztáznia egy beadás után, a 17. percben Juan Cuadrado beadását szögletre tolta Didier Zokora, a szöglet után Carlos Sánchez lövését kellett fognia Boubakar Barrynek. A 21. percben ismét az „elefántok” kapusának kellett játékba avatkoznia egy kapu előtti kavarodásnál.

Elefántcsontpart előtt a 25. percben adódott az első komolyabb helyzet, Cheikh Tioté előtt nyílt meg a 16-os előtere, tolt rajta kettőt, aztán fölé bikázta. A 28. percben Gutiérrez ajtó-ablak helyzetben – és lesgyanús szituációban – nem találta el a labdát, amely az alapvonalon túlra pattant róla. A 31. percben David Ospina rossz kidobásából alakult ki afrikai helyzet, Serge Aurier löketét kellett védenie a kolumbiai portásnak – Mario Yepesen meglátszott az esetnél, hogy már 38 éves, nem tudta tartani a tempót Aurier-vel. A kolumbiai csapatból az első félóra után teljesen eltűnt a veszély, de Elefántcsontpart sem erőltette meg magát, egészen a ráadásig kellett várnunk a következő helyzetre, akkor Max-Alain Gradel próbálkozását blokkolta a dél-amerikai védelem.

A szünet után is komótos iramban folytatták a csapatok, az első lövést Yaya Touré emelte mellé szabadrúgásból az 51. percben. Az 53. percben Zokora sárgult be, két lap miatt kihagyja a harmadik csoportmeccset. A következő percekben Wilfried Bony nem találta el Yaya Touré ügyesen beemelt labdáját, majd Gradelt blokkolta remekül Yepes. Japán ellen egygólos hátrányban küldte pályára Lamouchi mester Drogbát, ezúttal 0:0-nál, de az sem segített Elefántcsontparton, hogy legnagyobb ászuk egy óra után beállt, az utolsó félórában Kolumbia a saját javára döntötte el a mérkőzést. A félidő első kolumbiai akciójából Cuardado a felső lécet találta el, a következőből azonban már a gól is meglett: Cuadrado végzett el egy szögletet, James Rodríguez fejére emelte, aki a léc alá, Barry fölé bólintott. A 68. percben Aurier beadása lecsúszott, Ospinának kellett bravúrt bemutatnia, hogy szögletre mentsen. A 70. percben jött az újabb gól: az elefántcsontparti középpályássor elveszített egy labdát, amire a villámgyors kolumbiai támadók lecsaptak, Gutiérrez önzetlenül Juan Quinteróhoz passzolt, aki lezserül elgurította Barry mellett. 2:0.

Négy perccel később a felébredő Elefántcsontpart Gervinho gyönyörű egyéni akciógóljából szépített – Ospina nem reagált a legjobban az alsóba érkező lövésre. 2:1.

Egyre izgalmasabbá vált a mérkőzés, egyre-másra alakultak ki a helyzetek, betalálni viszont nem tudtak a csapatok. Elefántcsontpart érthetően jobban hajtott, de Mathis Bolly fölé vágódó fejesén és Kalou gyönge lövésén kívül mást már nem láthattunk tőlük.

Az utolsó percekben Cuadrado húzta az időt, ami miatt rövidke kakaskodás közepette indult a ráadás négy perce. Változás már nem is történt, Elefántcsontpart előző két dél-amerikai ellenféllel szembeni vb-meccsét elvesztette, Brazília (1:3, 2010) és Argentína (1:2, 2006) ellen, a harmadik sem maradt szép emlék a számukra.

Brazíliaváros: Kolumbia–Elefántcsontpart 2:1 (0:0)

Estádio Nacional de Brasília, 68 748 néző, vezette: Howard Webb (angol). Góllövők: Rodríguez a 64., Quintero a 70., illetve Gervinho a 73. percben.

Kolumbia: Ospina, Zúniga, Zapata, Yepes, Armero (Arias, 72.), Cuadrado, Aguilar (Mejía, 79.), Sánchez, Rodríguez, Ibarbo (Quintero, 53.), Gutiérrez. Szövetségi kapitány: José Pékerman.

Elefántcsontpart: Barry, Aurier, Zokora, Bamba, Boka, Tioté, Y. Touré, Die (Bolly, 73.), Gradel (Kalou, 67.), Bony (Drogba, 60.), Gervinho. Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi.