2024. július 17., szerda
D CSOPORT

Costa Rica újabb világbajnokot győzött le

Két forduló után Costa Rica áll a D csoport élén a világbajnokságon! Óriási meglepetésre a közép-amerikai együttes Bryan Ruiz góljával 1:0-ra legyőzte Olaszországot. Az indiszponált olasz csapat végig álmatagnak tűnt, helyzetig is alig jutottak, a bátrabban, ötletesebben, gólratörőbben játszó Costa Rica az Uruguay elleni 3:1-es sikert követően ismét megérdemelt győzelmet aratott, és továbbjutott a legjobb tizenhat közé. Costa Rica így csatlakozott a továbbjutást már korábban kiharcoló Hollandiához, Chiléhez és Kolumbiához, illetve az is biztossá vált, hogy Kamerun, Spanyolország, Ausztrália és Anglia kiesett.

A mérkőzés előtt mindkét együttes tisztában volt azzal, hogy győzelem esetén rendkívül közel kerül a továbbjutáshoz, a csoport egyetlen hatpontos csapata lesz. Korábban egyszer játszott egymás ellen a két csapat, 1994-ben az olaszok 1:0-ra nyertek barátságos mérkőzésen.

Nem láthattunk valami izgalmas első félidőt, az első negyedóra teljesen eseménytelen lett volna, ha a 7. percben Celso Borges nem fejelhetett volna szöglet után, nem sokkal ment fölé. Inkább a közép-amerikaiakon múlott, hogy néha felpezsdült a játék. A 16. percben Claudio Marchisio olyannyira pontatlanul gurított haza, hogy szöglet lett belőle, túlzottan is bealtatták magukat az olaszok. Voltak többperces időszakok, amikor az olaszok térfelén zajlott a játék, Costa Rica tett többet a gólszerzésért. Az első olasz helyzetre a 31. percig kellett várni: Mario Balotelli ugorhatott ki Andrea Pirlo passzából, de kicsit hosszan vette, így az átemelés pontatlan lett, kimaradt az ordító helyzet. A 33. percben ismét Balotelli került helyzetbe, erős lövése középre ment, ha nehezen is, de megfogta Keilor Navas. A 37. percig kellett várni a következő Costa Rica-i helyzetre, Cristian Bolaños lövésénél óriásit védett Buffon. A 42. percben megint a közép-amerikai együttes veszélyeztetett, Ruiz emelt be szépen a tizenhatos közepére, Óscar Duarte valamivel fölé csúsztatott. A következő percben Giorgio Chiellini hibája után Campbell iramodhatott meg, a tizenhatosban a védő lerántotta, de Enrique Osses sípja néma maradt. A meg nem adott büntető miatt sem kedvetlenedtek el a Costa Rica-iak, a 44. percben nagy sprintben érkeztek 6-7-en is az olasz térfélre, Júnior Diaz kapta a bal szélen, jó nagyot kanyarított rajta, egész a hosszú oldalra, ahol Ruiz a kapuba bólintotta. A felső lécről pattant le valamivel a gólvonal mögé, megérdemelten szerzett vezetést az esélytelenebbnek tartott csapat.

A második félidő sokkal eseménydúsabban indult, mint az első, az olaszok Thiago Motta helyére behozták Antonio Cassanót, és több támadást is vezettek. Az 50. percben Matteo Darmian lövését tolta fölé Navas. Pirlo szabadrúgása az 52. percben megcsusszant egy védő fején, Navasnak kellett szögletre mentenie. A következő percben a Costa Rica-i helyzetet láthattunk, Borges középre tartó lövése pihent meg Buffon karjaiban, az 59. percben pedig Bolaños ugratta ki Ruizt, Buffon a tizenhatoson kívül tisztázott. A következő félórában nem nagyon történt semmi, az olaszokban semmi kreativitást nem lehetett felfedezni, maximálisan veszélytelennek bizonyultak, végig asszisztáltak az előnyben lévő ellenfélnek tehetetlenségükkel. A 82. percben Insigne tudott megszabadulni a védőjétől, de a befejezést elkapkodta, fölé lőtt, a 90. percben Cassano pedig nem tudott eltalálni egy labdát szöglet után – ennyi telt a Squadra Azzurrától, ennél azért jóval több kell majd, hogy Cesare Prandelli csapata túljusson a Luis Suárezzel megerősödött Uruguayon az utolsó fordulóban. Costa Rica annyit nyújtott a második játékrészben, amennyit az ellenfél megkövetelt, magabiztosan védekeztek, vezettek néhány támadást, és behúzták a győzelmet. Ők az utolsó körben Angliával mérkőznek majd meg – mindkét mérkőzést kedden 18 órai kezdettel játsszák.

Jorge Luis Pinto, Costa Rica szövetségi kapitánya: „Costa Rica népe megérdemelte ezt a sikert. Értük tettük. Irányítottuk a játékot, úgy zajlott, ahogy elvártam. Óriási együttest győztünk le.”

Recife: Olaszország–Costa Rica 0:1 (0:1)

Itaipava Arena Pernambuco, 40 285 néző, vezette: Enrique Osses (chilei). Góllövő: Ruiz a 44. percben.

Olaszország: Buffon, Barzagli, Chiellini, Darmian, Abate, De Rossi, Pirlo, Motta (Cassano, a szünetben), Marchisio (Cerci, 69.), Candreva (Insigne, 57.), Balotelli. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.

Costa Rica: Navas, Umaña, Díaz, Duarte, Gamboa, González, Borges, Bolaños, Tejeda (Cubero, 68.), Ruiz (Brenes, 81.), Campbell (Ureña, 74.). Szövetségi kapitány: Jorge Pinto.