2024. július 17., szerda

Enner Valencia lett Ecuador hőse

Ecuador is megszerezte első győzelmét a brazíliai világbajnokságon, miután az E csoport második fordulójában 2:1 arányban legyőzte Honduras együttesét. A vezetést a közép-amerikai csapat szerzte meg Costly góljával, Enner Valencia duplájával azonban fordítottak a dél-amerikaiak, és a mérkőzés összképe alapján megérdemelten ünnepelhettek.

Az első helyzetekre nem kellett sokat várni. Az 1. percben Walter Ayoví ívelése után Felipe Caicedo csúsztatott a tizenhatos határáról, de Noel Valladares könnyedén védett. A 6. percben Boniek García lövése vágódott ki az ecuadori kapusról, nem volt veszélytelen – Alexander Domínguez reflexeire nem lehet panasz.

Továbbra is harcos maradt a meccs, de a 15. percig kellett várnunk a következő próbálkozásra, akkor Carlos Costly lőtt mellé. A csatárról érdemes tudni, hogy nagy hagyományt folytat, apja nyomdokaiba lépett, ő 1982-ben játszott világbajnokságon. A 20. percben a másik oldalon alakult ki remek szituáció: Enner Valencia ugrott ki a leshatáron, de ballal a jobb felső mellé lőtt ajtó-ablak helyzetben. Ecuador megszerezhette volna vezetést, ha pontosan a támadó.

Víctor Bernárdez közelről volt pontatlan, 7 méterről fejelt mellé szöglet után a 28. percben. A 31. percben ismét Costly került helyzetbe, és most már nem is hibázott: egy hosszú előreívelést jól vett le, elfutott a védője mellett, majd a bal alsóba lőtte erősen, pontosan. Kisebb meglepetésre Honduras került előnybe.

Nem sokáig voltak előnyben, Enner Valencia három perccel később egyenlített. Juan Paredes labdája suhant el mindenki mellett a hondurasi tizenhatosban, az ecuadori csatár érkezett a hosszú oldalon, és közelről a hálóba passzolt.

A végéig még egy lehetőség adódott hondurasi részről, Bernández bődületes erejű szabadrúgását Domínguez óriási nyújtózva szögletre tolta. Egy perccel később szabálytalan gólt lőtt Honduras. Costly fejelte telibe a felső lécet, a lepattanót Jerry Bengtson terelte a kapuba – lesről és kézzel, a partjelző nem jelzett, de az ausztrál Benjamin Williamset nem tévesztette meg, a játékvezető helyesen szabálytalanságot ítélt kifelé.

A második félidő is hondurasi helyzettel kezdődött, Brayan Beckeles látványos 25 méteres lövését húzta le Domínguez. Úgy nézett ki, hogy az első negyedórában a nagy küzdelem ellenére is ez lesz az egyetlen komolyabb lehetőség, de az 58. percben Caicedo ugrott ki, Maynor Figueroa becsúszó lábával megakasztotta, a labdát nem érte el, de a játékvezető sípja ezúttal néma maradt – a vb újabb komoly bírói tévedése, jogos büntetőtől fosztotta meg Ecuadort Williams.

A futball azonban igazságot szolgáltatott gyorsan, a 65. percben egy bal oldali szabadrúgást Ayoví csavart ballal a hondurasi ötösbe, Enner Valencia pár méterről fejjel duplázott – ragyogó kifli, ideális fejes, remek gól. Hasonló szituáció játszódott le pénteken kora este az Olaszország–Costa Rica mérkőzésen is, ott a közép-amerikai együttesnek nem adott meg egy jogos tizenegyest a játékvezető, ám ők pár perccel később akcióból megszerezték a vezetést, és végül győztek is egy góllal.

A 86. percben Bengtsont ugratták ki, a hondurasi kapus hárított. Az ellentámadásnál kollégájának akadt dolga, Figueroa lövését kellett fognia.

A ráadásban Ecuador lőtt még egy gólt, Enner Valencia talált be közelről, a bíró még a gólpasszt megelőző kezezés miatt fújt. Az ecuadoriak azonban emiatt már nem szomorkodtak, a végeredmény 2:1-es győzelem, 3 ponttal állnak, csak úgy mint Svájc, az utolsó fordulóban Franciaország az ellenfelük, a továbbjutás matematikai esélyeit megőrző Honduras pedig a helvétekkel csap össze.

Curitiba: Honduras–Ecuador 1:2 (1:1)

Estádio Joaquim Américo Guimarães, 39 224 néző, vezette: Benjamin Williams (ausztrál). Góllövők: Costly a 31., illetve Enner Valencia a 34. és a 65. percben.

Honduras: Valladares, Figueroa, Izaguirre (J. García, a szünetben), Bernárdez, Beckeles, B. García (Chávez, 82.), Claros, Espinoza, Garrido (Martínez, 71.), Costly, Bengtson. Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez Guzman.

Ecuador: Domíngeuz, Guagua, Ayoví, Paredes, Erazo, A. Valencia, Noboa, Minda (Gruezo, 83.), Caicedo (Méndez, 82.), Montero (Achilier, 90+1.), E. Valencia. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda Rivera.