2024. július 17., szerda
A CSOPORT

Horvát–mexikói csata a továbbjutásért

A világbajnokság A csoportjában a két tényt állapíthatunk meg a harmadik forduló előtt: Brazíliának és Mexikónak az egy pont is elég a továbbjutáshoz, Kamerun viszont már kiesett. Az egyik meccsen a brazil és a kameruni együttes találkozik egymással, viszont a csoport másik meccsének lesz komoly tétje, amelyen Horvátország Mexikóval mérkőzik meg – a horvátoknak csak a győzelem ér biztos továbbjutást.

A brazilok nem hengereltek eddig, Horvátország ellen bírói segédlettel nyertek, Mexikó ellen pedig a sok helyzet ellenére is csak egy gól nélküli döntetlenre futotta az erejükből, a szurkolók ennél többet várnak a csapattól. Most itt a lehetőség erre, elvégre toronymagas esélyesei a mérkőzésnek, ráadásul továbbjutásukhoz sem kell sok, így igazi nyomás nélkül játszhatnak. Arra lehet számítani, hogy Luiz Felipe Scolari változtat néhány helyen a Mexikó elleni kezdőcsapaton, Ramirest Bernard vagy Hulk válthatja, Paulinho helyén Hernanes tűnhet fel, míg csatárposzton nem lenne meglepő, ha a legtöbbet kritizált Fred helyén Jo játszana. Kamerun csapatában a legfontosabb változás Samuel Eto’o kezdőcsapatba állítása lehet, az afrikai válogatott világsztárja az egyetlen, aki javíthat a rossz támadóstatisztikán, társai ugyanis 30 lövésből mindössze háromszor találták el a kaput az első két meccsen.

A két csapat eddig négyszer csapott össze, három brazil siker mellett Kamerun a 2003-as Konföderációs Kupán nyert 1:0-ra Eto’o góljával. Világbajnokságon egyszer találkoztak, 1994-ben San Franciscóban Brazília Romario, Marcio Santos és Bebeto góljával 3:0-ra nyert a csoportkör második fordulójában. Érdekesség még a mérkőzés kapcsán, hogy Brazília 100. vb-mérkőzése lesz, amivel a seleção második a rangsorban – Németország 101 meccsel vezet.

Horvátországnak az lenne az érdeke, hogy minél előbb kapuba találjon Mexikó ellen, elvégre a győzelem és a továbbjutás kiharcolása érdekében mindenképpen győznie kell Niko Kovač együttesének. Láthattuk, hogy óriási löketet adott a sakktáblásoknak Mario Mandžukić eltiltásból való visszatérése a Kamerun elleni 4:0 során, az ő játéka ezúttal is meghatározó lesz, de kíváncsian várjuk, hogy az Ivica Olić, Ivan Perišić, Ivan Rakitić, Luka Modrić és Mandžukić alkotta támadószekció képes lesz-e megtörni a jeget, és betalál-e a brazilok által mexikói nemzeti hőssé tett Guillermo Ochoa kapusnak. A 2002-es vébén már találkoztak a felek, akkor a horvát támadójáték meddőnek bizonyult, a mexikói legenda, Cuauhtemoc Blanco büntetőből lőtt góljával a közép-amerikai együttes diadalmaskodott.

A horvát középpálya egyik legkreatívabb tagja, Rakitić szerint tökéletesen kell játszaniuk, hogy továbbjuthassanak: „Muszáj nyernünk a továbbjutáshoz. Készek vagyunk a kihívásra, de tudjuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk. Tökéletesen kell játszanunk, hogy megvalósítsuk a tervünket.” Valóban nehéz meccsre számíthatnak, de ha a Kamerun elleni vehemenciával vetik magukat a játékba, lehet esélyük, mert Mexikónak nem igazán fekszik az európai futball, legutóbbi 30, európai válogatott elleni meccsükből csak hetet nyertek meg. A szakértők legtöbbje bizonytalan a mérkőzés végkimenetelének megjövendölésében, enyhe horvát fölény várható szerintük, a fogadóirodák szorzói is ezt támasztják alá.

Kamerun–Brazília

Helyszín: Brazíliaváros (Nemzeti Stadion, 72 888 férőhely)

Időpont: 22.00 (m1, RTS1)

Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)

Várható kezdőcsapatok:

Kamerun: Itandje, Assou-Ekotto, Chedjou, N’Koulou, Matip, M’Bia, Makoun, Enoh, Eto’o, Choupo-Moting, Moukandjo.

Brazília: Júlio César, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar, Jo, Hulk, Neymar.

Horvátország–Mexikó

Helyszín: Recife (Itaipava Arena Pernambuco, 46 154 férőhely)

Időpont: 22.00 (m2, RTS2)

Játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég)

Várható kezdőcsapatok:

Horvátország: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Modrić, Pranjić, Rakitić, Perišić, Kovačić, Olić, Mandžukić.

Mexikó: Ochoa, Márquez, Rodríguez, Guardado, Aguilar, Moreno, Layún, Herrera, Vázquez, Peralta, Dos Santos.