2024. július 17., szerda
H CSOPORT

Hatgólos meccsen Algéria legyőzte Dél-Koreát

Érik a meglepetés a H csoportban is a világbajnokságon, miután a második forduló második meccsén Algéria 4:2 arányban legyőzte Dél-Korea együttesét. Az előző meccsen Belgium 1:0-ra nyert Oroszország ellen, így vezeti a csoportot hat pontjával, a második helyen pedig meglepetésre Algéria áll négy egységgel. Az utolsó fordulóban az afrikaiak az oroszokkal csapnak össze, egy ponttal már biztosíthatják továbbjutásukat.

Viharosan kezdett Algéria, már a 2. percben helyzetbe került Sofiane Feghouli, a 4. percben pedig akár a vezetést is megszerezhette volna az afrikai csapat, Yacine Brahimi lőtt főlé – előtte Jung Gvon Kim vágta föl Feghoulit, a visszajátszások alapján büntető volt, Wilmar Roldán sípja néma maradt.

Islam Slimani fejese szállt el a bal sarok mellett a 9. percben, 10 perccel később Abdelmoumene Djabou lőtt néhány méterrel mellé 22 méterről.

A mezőnyfölény a 26. percben érett góllá, Slimani emelte át Szung Rjong Jungon a labdát, Carl Medjani remek kiugratásából talált be.

Alig telt el két perc, Szung Rjong hibája után már kettővel vezetett Algéria. Djabou ötös határára ívelt szögletére rosszul jött ki a koreai portás, Rafik Halliche megelőzte, és a hálóba fejelt.

A 34. percben a statisztika 6 algériai próbálkozást – ebből 2 kapura menőt – mutatott, koreai oldalon 0/0 volt az arány. Megérdemelt volt az afrikai együttes előnye.

A következő helyzetből már a harmadik algériai gólt láthattuk. Egy hosszú labdát remekül szelídített meg Slimani, két védő között Djabou-hoz passzolt, aki nem hibázott a 38. percben.

A második félidőt sokkal merészebben kezdte Dél-Korea, amelynek sikerült hamar megszereznie a szépítő gólt. Az 50. percben Heung Min Szon háttal vett le egy labdát a tizenhatosban, egy hirtelen mozdulattal lefordult védőjéről, és Rais M'Bohli lába között a kapuba lőtt. Hatékony volt az ázsiai gépezet, egyetlen helyzet elég volt a gólhoz.

Az egyik oldalon Halliche fejese, a másikon Szung Jueng Ki 30 métere lövése jelentett veszélyt a következő tíz percben, a 62. percben pedig Algéria megszerezte a mérkőzés ötödik gólját, Feghouli és Brahimi látványos és precíz összjátéka után utóbbi járt túl a koreai védelem eszén. Tíz perccel később az ázsiai együttes gondoskodott róla, hogy a végjáték izgalmas legyen, a friss csere, Keun-Ho Li révén másodszor is betalált, 4:2-re módosítva az eredményt.

Dél-Korea végigtámadta a hátramaradt időt, de újabb gólt már nem sikerült szereznie, egy átaludt félidővel mindenesetre megérdemelten szenvedett vereséget.

Vahid Halilhodžić csapatának győzelme annyira talán nem meglepő, de góljainak száma, és a rengeteg akció annál inkább. A bosnyák edző remekül cserélt, négy helyen változtatott a belgák elleni kezdőcsapatán, merészsége bejött, csapata helyenként kiváló játékkal rukkolt elő, kegyetlenül kihasználta az ellenfél hibáit. Pedig nem volt túl nagy formában az algériai csapat a világbajnokságokon, hiszen legutóbb 1982-ben diadalmaskodott, a legutóbbi 685 perc alatt pedig csupán két gólig jutott. 32 év után a vb egyik legjobb teljesítményével kárpólták szurkolóikat az észak-afrikaiak. Négy pontjával Algéria komoly reményekkel pályázik a továbbjutásra, az oroszoknak rendkívüli teljesítményre lesz szükségük, hogy a felajzott afrikai együttest legyőzzék.

@k = A mérkőzés jegyzőkönyve

Dél-Korea–Algéria 2:4 (0:3)

Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 42 732  néző, vezette: Wilmar Roldán (kolumbiai). Góllövők: Heung-Min Szon az 50.,  Ja Cseol Ko a 72., ill. Slimani a 26., Halliche a 28., Djabou a 38., Brahimi a 62. percben.

Dél-Korea: Szung Rjong Jung, Jeong Ho Hong, Jong Li, Szuk Jung Jun, Jung Gvon Kim, Szung Jueng Ki, Heong Min Szon, Ko Jung Han (Dong-Von Dzsi, 78.), Csung Jong Li (Keun-Ho Li, 64.), Ja Cseol Ko, Csu Jung Park (Szin-Vik Kim, 57.). Szövetségi kapitány: Mjung Min Szon.

Algéria: M’Bolhi, Halliche, Mesbah, Mandi, Bougherra (Belkalem, 89.), Bentaleb, Medjani, Brahimi (Lacen, 77.), Feghouli, Slimani, Djabou (Ghilas, 73.). Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodžić.