2024. július 17., szerda

Varela az utolsó pillanatban mentette meg a portugál reményeket

Portugália és az Egyesült Államok csapat csapott össze a világbajnokság G csoportjának mérkőzésén, és egy utolsó másodpercekben esett Silvestre Varela-góllal a luzitánok megmentették továbbjutási esélyüket, az USA pedig beérte Németországot a tabellán négy pontjával.

Nem kellett sokáig várni a portugál gólra, az 5. percben Geoff Cameron rúgott el egy beadás fölött, amely Nani elé pattant, aki köszönte szépen, megszerezte a luzitánok számára a vezetést.

Az első negyedóra nagyrészt a tapogatózásról szólt, utána valamennyire felpezsdült az élet a pályán. A 17. és a 24. percben is Clint Dempsey próbálkozott, mindkétszer fölélőtt. Michael Bradley lövései is fölészálltak a 25. és a 29. percben. Helyzetekig eljutottak az amerikaiak, de pontatlanok, erőtlenek voltak a befejezések. A következő három percben Bradley, Dempsey és Fabian Johnson is pontatlanul célzott, utóbbi tűnt a legígéretesebb lehetőségnek, de maradt a portugál előny.

Egészen a 36. percig kellett várni az újabb portugál és az első Cristiano Ronaldo-helyzetre, a portugál sztár 20 méteres lövését magabiztosan fogta Tim Howard.

A 39. percben a játékvezető ivószünetet rendelt el. A rövidke felfrissülés után a portugálok indultak meg három a három ellen, Ronaldo tette ki szépen a jobb oldalra Naninak, aki középre lőtt, Howard kiütötte a lövését.

A 45. percben ismét a luzitánok kerültek helyzetbe, ezúttal is Nani lőtt, Howard rosszul nyúlt bele a 23 méteres löketbe, a kapufáról Éder elé pattant, aki sután rúgta meg, így Howard még hátranyúlva szögletre üthette. Eldönthette volna a találkozót a portugál együttes.

A második félidő elején ismét Éder került a figyelem középpontjába, ollózva lőtt fölé, majd az 52. percben leadott lövése szögletre pattant.

Az 55. percben Bradley hagyta ki a kihagyhatatlant. Johnson ment el a jobb szélen, beadását Bradley tette kapura, Ricardo Costa térddel blokkolta, a labda a kapufa fölött szögletre vágódott.

Hihetetlen góllal egyenlített az USA a 64. percben: Jermain Jones kapott egy passzt a tizenhatos előterében, tolt rajta kettőt, majd bődületeset bombázott, Beto rá sem tudott mozdulni a bal kapufa mellé érkező lövésre a 64. percben.

Két perccel később Nani beadása pattant Raul Meireles elé, akinek a löketét Howard védte.

A 81. fordított az Egyesült Államok. Egy jobb oldali beadás Bradley elé pattant, aki kitette balra Graham Zusinak, a középpályás pedig Dempsey elé tálalt. A Ghána ellen a 29. másodpercben gólt lövő csatár a hasával lökte a hálóba a labdát.

Próbálkozott még Portugália, és amikor már úgy tűnt, nincs esély, elérkezett a hosszabbítás utolsó, ötödik perce, a labda Cristiano Ronaldóhoz került, aki egy hihetetlen labdával megtalálta Silvestre Varela fejét, a luzitánok az utolsó másodpercben mentették meg továbbjutási esélyüket.

Így sincsenek könnyű helyzetben, az utolsó fordulóban nyerniük kell Ghána ellen, Németországnak és az USA-nak viszont elég a döntetlen, hogy mindkét válogatott továbbjusson – Ronaldóék sorsa a két csapat kezében van.

@k = A mérkőzés jegyzőkönyve

Egyesült Államok–Portugália 2:2 (0:1)

Manaus, Amazonia Aréna, 40 123 néző, vezette: Néstor Pitana (argentin). Góllövők: Jones a 64. és Bradley a 81., ill. Nani az 5. és Varela a 90+5. percben.

Egyesült Államok: Howard, Beasley, Johnson, Cameron, Besler, Jones, Bradley, Beckerman, Zusi (González, 90+2.), Bedoya (Yedlin, 72.), Dempsey (Wondolowski, 87.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann.

Portugália: Beto, Ricardo Costa, Bruno Alves, Joao Pereira, Raul Meireles (Varela, 69.), Nani, Miguel Veloso, Joao Moutinho, A. Almeida (William, a szünetben), C. Ronaldo, Postiga (Éder, 16.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento.

A csoport másik meccsén: Németország–Ghána 2:2.

1. Németország 2 1 1 0 6:2 4

2. USA 2 1 1 0 4:3 4

3. Ghána 2 0 1 1 3:4 1

4. Portugália 2 0 1 1 2:6 1

A 3. forduló párosítása (csütörtökön 18 órakor): Portugália–Ghána, USA–Németország.