2024. július 17., szerda
XX. LABDARÚGÓ-VB - B CSOPORT

Robben és a cserék eldöntötték a csoportelsőséget

A B csoport utolsó fordulójában Chile csaknem 70 százalékban birtokolta a labdát Hollandia ellen, de igazán veszélyes nem tudott lenni, az európai együttes csereként beállt játékosai ellenben Arjen Robben két beadásából két gólt szereztek, és végül a válogatott úgy nyert 2:0-ra, hogy alig volt nála a labda, és lehetőségeket is alig alakított ki.

Az első tíz perc tapogatódzással telt, helyzetet nem jegyezhettünk fel. Valamivel a chileiek voltak veszélyesebbek, de ez csak egy jócskán fölé szálló fejesben jutott kifejezésre. Az első nagyobb izgalomra az első félóra elteltével került sor: Charles Aranguíz gyanús körülmények között fogott földet, mintha a lábát találta volna el Daley Blind. Az sem lett volna meglepő, ha befújják. A 35. percben végre valódi helyzetet is láthattunk, Robben szabadrúgását a kapu mellé csúsztatta Stefan de Vrij. A 36. percben Alexis Sánchez próbált kicsikarni egy tizenegyest – ez már egyértelmű színészkedés volt. A 40. percben Robben indult meg a saját térfeléről, elment szinte az egész védelem mellett, aztán a bal alsó mellé gurított. A félidő utolsó helyzete nem sokkal a lefújás előtt Teófilo Gutiérrez előtt adódott: a csatár Marcelo Diaz 40 méteres beadását csúsztatta mellé, senki nem zavarta, a legnagyobb chilei helyzet volt.

A második félidő rendkívül eseménytelenül kezdődött, az első negyedórában nem láthattunk egy valamirevaló akciót sem. Egy óra elteltével kezdtek el először fütyülni a nézők, nagy valószínűséggel nem ezt az iramot várták a pénzükért. A 64. percben ismét a chileiek reklamáltak tizenegyest, természetesen Sánchez volt a „kárvallott”. Egy perccel később már nem a bíróval veszekedett a chileiek sztárja, hanem éles szögből balról rálőtt, Jasper Cillessen védett. Az ellentámadásból Robben lőtt 20 méterről, lövését Claudio Bravo fogta. A következő 10 percben néhány cserét végeztek el a csapatok, majd a 76. percben Memphis Depay bombázta rá 30 méterről, Bravo ezúttal is a helyén volt, fölé tolta. A 77. percben már tehetetlen volt, a hollandok megszerezték a vezető gólt: Robben adott be egy szögletet Daryl Janmaatnak, aki a tizenhatosba emelt, a két perccel korábban beállt Leroy Fer pedig gyönyörűen a hosszú sarokba fejelt hat méterről. Chile a gól után megmutatta, hogy igenis képes támadófocit játszani, amit láthattunk is tőlük az első két fordulóban. Habár Chile támadott, a következő gólt is Hollandia lőtte. Robben robogott el a bal szélen, és addig húzogatta a labdát, ameddig rés nem nyílt előtte a beadásra, akkor a 69. percben pályára lépő Depay elé passzolt, aki bevetődve a kapuba továbbított a ráadás második percében, eldöntve a találkozót.

Sao Paulo: Hollandia–Chile 2:0 (0:0)

Corinthians Aréna, 62 996 néző, vezette: Bakary Papa Gassama (gambiai). Góllövők: Fer a 77., Depay a 90+2. percben.

Hollandia: Cillessen, Vlaar, Janmaat, Blind, De Vrij, Robben, Sneijder (Fer, 75.), De Jong, Wijnaldum, Kuijt (Kongolo, 89.), Lens (Depay, 69.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Chile: Bravo, Jara, Mena, Isla, Diaz, Medel, Silva (Valdivia, 70.), Aránguiz, Gutiérrez (Beausejour, a szünetben), Sánchez, Vargas (Pinilla, 81.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli.

A címvédő győzelemmel, Villa góllal búcsúzott

A címvédő spanyol válogatott úgy lépett pályára Ausztrália ellen, hogy amennyiben döntetlen lesz a végeredmény, úgy a csoport utolsó helyén végez. A két vereség és a kiesés ellenére úgy tűnik, Vicente del Bosque a vb után is szövetségi kapitány lesz: a szakember az ausztrálok elleni kezdőcsapatból kihagyta a bizonytalankodó Casillast, helyére Reina került, s Costa is a kispadon kapott helyet. Az ausztrál csapatból Cahill hiányzott, aki két sárga lap miatt nem léphetett pályára.

Az első félidő kevés helyzetet és nem túl színvonalas labdarúgást hozott. A 23. percben Alba került helyzetbe, de a kapusba lőtte a labdát. A játékrész legszebb akciója spanyol gólt ért: a 36. minutumban Iniesta jól indította a jobb szélen Juanfrant, aki betört a tizenhatosba, s habár beadása Villa mögé érkezett, a Valencia csatára legszebb napjaira emlékeztetve, sarokkal továbbította a labdát a kapuba. Villa már a vb előtt jelezte, a torna után nem lesz többé válogatott. A következő akcióból majdnem összejött az egyenlítés, mivel Alba az ötös környékén rosszul vett le egy labdát, de Reina ott volt, és jó nagyot rúgott a Brazucába. Árulkodó adat az ausztrálok játékéról: 45 perc alatt egyszer próbálkoztak kapura lövéssel, de az is mellément.

A második félidő sem volt sokkal eseménydúsabb, lassan csordogált a játék, s a 69. percben Iniesta volt ismét a főszereplő, ugyanis a tőle megszokott kiváló ütemű és pontos átadással ziccerbe hozta Torrest, aki nem hibázott. A találkozó hajrájában hasonló jelenet játszódott le, csak ezúttal a csereként beállt játékosok voltak a főszereplők: Fàbergas átívelte a labdát az ausztrál védelem felett, Mata hibátlanul vette le, és hidegvérűen gurította el a Ryan mellett.

A világranglista első helyezettje különösebb megerőltetés nélkül győzte le a legutóbbi FIFA-ranglista 62. helyezettjét, amely a vb-re kijutott csapatok közül az utolsó helyen áll a rangsorban. Spanyolország így elkerülte az a szégyent, hogy csoportutolsóként zárja a világbajnokságot, míg az ausztrálok a Chile és Hollandia ellen mutatott harcos hozzáállásukat az utolsó mérkőzésen az öltözőben hagyták.

Curitiba: Ausztrália–Spanyolország 0:3 (0:1)

Arena da Baixada, 39 375 néző, vezette: Sukralla (bahreini). Góllövők: Villa a 36., Torres a 69. és Mata a 82. percben.

Ausztrália: Ryan – McGowan, Spiranović, Wilkinson, Davidson – McKay, Jedinak, Božanić (Bresciano, 72.) – Leckie, Oar (Troisi, 61.)– Taggart (Halloran, 46.). Szövetségi kapitány: Angelos Postecoglou.

Spanyolország: Reina – Juanfran, Ramos, Albiol, Alba – Cazorla (Fàbregas, 68.), Xabi Alonso (David Silva, 83.), Koke – Iniesta, Torres, Villa (Mata, 56.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

1. forduló: Spanyolország–Hollandia 1:5, Chile–Ausztrália 3:1. 2. forduló: Ausztrália–Hollandia 2:3, Spanyolország–Chile 0:2. A 3. forduló: Ausztrália–Spanyolország 0:3, Hollandia–Chile 2:0.

1. Hollandia

3

3

0

0

10:3

9

2. Chile

3

2

0

1

5:3

6

3.Spanyolo.

3

1

0

2

4:7

3

4. Ausztrália

3

0

0

3

3:9

0