2024. július 17., szerda

A második joghurtforradalom

Holnap tüntetést tartanak a vajdasági nyilatkozat ellen a tartományi kormány épülete előtt. A megmozdulást szervező nem kormányzati szervezetekhez csatlakozott a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt is, Bojan Pajtić lemondását és a vajdasági választások kiírását követelik. A demokraták szerint minden a kilencvenes évekre emlékeztet.

A vajdasági szeparatizmus, a tartomány jogait védő, elfogadásra váró deklaráció és a tartományi vezetőség ellen fognak tiltakozni a péntekre bejelentett újvidéki tüntetésen mindazok, akik a szerb nem kormányzati egyesületek által szervezett eseményen részt vesznek, köztük a tartományban ellenzékinek számító Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt tagjai, szimpatizánsai is. A szervezők nevében a Ravnica Srpska Egyesület képviselője tegnapi felhívásában az összejövetelhez történő csatlakozásra szólított fel mindenkit, aki „elfogadhatatlannak tartja a szeparatizmust Vajdaságban, aki szeretne világos üzenetet küldeni arra vonatkozólag, hogy ellene van Szerbia további feldarabolásának”. Az Állítsuk meg Szerbia szétverését elnevezésű tiltakozásra, az egyesület beszámolója szerint, elsősorban a Bojan Pajtić tartományi kormányfő által beharangozott vajdasági nyilatkozat miatt van szükség. „Abban a rendkívül nehéz pillanatban, amikor Szerbia minden erejével területi integritásának megőrzésén dolgozik, s a legjobb megoldást szeretné kieszközölni Koszovóval kapcsolatban, egy ilyen vajdasági kezdeményezés abszolút rosszindulatúnak minősíthető” – fejtette ki Sava Stambolić, a Ravnica Srpska képviselője.

NEMZETI BLOKK LÉTREHOZÁSA

Az SZHP és az SZDP tisztségviselői a nap folyamán megerősítették, hogy csatlakoznak a tüntetéshez. Igor Mirović, a haladók vajdasági tanácsának vezetője a párt minden tagját, szimpatizánsát és minden vajdasági polgárt arra szólított fel, hogy vegyen részt a pénteki megmozduláson. A tartományi vezetőség által beharangozott nyilatkozatot politikai pamfletnek, veszélyes, szeparatista elemeket tartalmazó dokumentumnak nevezte, mely nagy mértékben veszélyezteti a szerb államérdekeket.

– A nyilatkozatnak két célja van. Az egyik az, hogy elrejtse a Vajdasággal kapcsolatos igazságot, a másik pedig, hogy megnehezítse Szerbia helyzetét a brüsszeli tárgyalások során. Éppen ezért döntöttek a nyilatkozat meghozása mellett a lehető legkellemetlenebb pillanatban – közölte Mirović.

A haladó párti politikus beszámolója szerint a Tartományi Képviselőházban megtartott elnöki kollégium során kiderült, hogy a deklarációról a Demokrata Párton kívül senki sem tudott, még e párt koalíciós partnerei sem. Meggyőződésének adott hangot, hogy a tüntetés békésen zajlik majd le, s a polgárok világos üzenetet küldenek a tartomány vezetőségének, mely szerint sem a nyilatkozatot, sem politikájukat nem támogatják.

Sanda Rašković Ivić, a Szerbiai Demokrata Párt alelnöke is megerősítette, hogy a párt részt vesz a tiltakozáson. Bojan Pajtić lemondását követelte, s úgy értékelte, hogy a megmozdulás jó alkalom lesz egy olyan nemzeti blokk létrehozására, amelyik küzdelmet folytat Szerbia szétdarabolása, szétverése ellen. Mint mondta, pártja a bejelentett nyilatkozat, a tartományban uralkodó nehéz gazdasági helyzet és „hatalmas bűnözés” miatt vesz részt a tüntetésen. Azzal vádolta meg Pajtićot, hogy a szeparatizmust kívánja hivatalos vajdasági politikává megtenni, s ebbéli szándékát Brüsszel is támogatja, mely nemrég ultimátumot akart elfogadtatni Szerbiával. A demokraták, szerinte, az elmúlt tizenkét évben tönkretették Vajdaságot, ahol ma bűnözésbe botlik az ember, bármerre is forduljon.

Az említett politikai pártok mellett a tüntetést támogatásáról biztosította az Újvidéki Egyetem hallgatóinak szervezete és a Sloga szakszervezeti tömörülés is.

GYŰLÖLETBESZÉD, LINCSHANGULAT

A Demokrata Párt tartományi bizottsága sajtótájékoztatón közölte a beharangozott tüntetéssel kapcsolatos álláspontjait. Miroslav Vasin, a bizottság elnöke az alkotmányos rend megsértésének nevezte magát a megmozdulást és Tomislav Nikolić államelnök azon legutóbbi kijelentését is, melyben „úgynevezett” vajdasági kormánynak nevezte a tartomány legális úton, alkotmánnyal összhangban megválasztott szerveit. E minősítést, mint ismeretes, a hivatalos szerb politika az el nem ismert koszovói intézmények megnevezésekor alkalmazza. A Szerb Haladó Párton belül terjesztett körlevél – melyben Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetőjét és Bojan Pajtić tartományi kormányfőt a szeparatista politika folytatóiként név szerint említik – Vasin szerint a gyűlöletbeszéd egyértelmű megnyilvánulása, melynek célja lincshangulatot teremteni.

– Mi ez, ha nem a kilencvenes évekbe való visszatérés? Teljesen világos számunkra, hogy milyen céllal, milyen szándékkal érkeznek majd pénteken Újvidékre a tüntetők. Világos az is, hogy a haladók és a többi szervező az ingyenes buszokkal Szerbia egész területéről ide hozzák majd szimpatizánsaikat. Míg a Koszovóval folytatott párbeszéd során az államvezetőség Rambouillet hangulatát akarta megidézni, addig most pénteken az 1988-as joghurtforradalomhoz kíván visszatérni, mely a Balkán minden gonosztettének kiindulópontja volt – fogalmazott Vasin, s hozzátette: Vajdaság szívesen lát mindenkit, aki nem rombolási szándékkal érkezik ide, s az itteni értékek megőrzésének szándékával tér vissza oda, ahonnan ellátogatott.

A vajdasági kormány jóindulatát akarta kifejezni akkor, amikor a nyilatkozattal foglalkozó parlamenti ülés elhalasztásáról hozott döntést, jegyezte meg, világos azonban, hogy nem a nyilatkozattal van gondja a hatalmi pártnak, hanem a tartomány vezetőségével és autonómiájával.

– A vajdasági nyilatkozat egyetlen célja felhívni a figyelmet az érvényben lévő törvények és az alkotmány tiszteletben tartására. Most azok lázadnak a leghevesebben ellene, akiknek egyébként be nem áll a szájuk ugyanennek az alkotmánynak a tiszteletben tartását követelve – húzta alá a DP tartományi vezetője.

Véleménye szerint a koszovói problémákat nem lenne szabad Vajdaságra vetíteni, s azok miatt tönkretenni az itteni értékeket. Feltette a kérdést: vajon ilyen-e az új európai arca azoknak a politikusoknak, akik néhány évvel ezelőtt még a háborús retorikával gyűjtögették a szavazatokat.