2024. július 5., péntek

Szűkös a kínálat

A koronavírus-járvány a diákmunkák kínálatain is érezteti hatását

Jelenleg még tart a nyári szünet az oktatási intézményekben, így a diákok, egyetemi hallgatók tankönyveiket félrerakva pihenhetik ki az elmúlt tanév fáradalmait. Nem mindenki tölti azonban pihenéssel ezt az időszakot. Sokan az iskolapadból egyenesen az üzletek pultjai mögé vagy a kávézók asztalai közé állnak, hogy diákmunkával zsebpénzre tegyenek szert. Natalija Đurković, az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet adminisztrációs munkatársa lapunknak elmondta, hogy náluk nagy a kereslet a nyári munka iránt.
– Szövetkezetünk húsz éve működik. Fiatal munkanélküliek, egyetemi hallgatók és középiskolások elhelyezésével foglalkozunk. Megtalálhatóak vagyunk a Facebookon és az Instagramon is. Munkát csak a szövetkezetünk tagjainak tudunk kínálni. Ahhoz, hogy valaki csatlakozzon hozzánk, az egyetemi hallgatóknak személyi igazolványukat és leckekönyvüket, a középiskolásoknak személyi igazolványukat és egy iskolai igazolást kell felmutatniuk, 18 év alatti diák esetén emellett szükséges még a szülők írásos beleegyezése is. Munkanélküli fiatalok esetében pedig csak a személyi igazolvány felmutatására van szükség – mutatta be röviden a szövetkezetet Natalija Đurković.


A fentiekhez az adminisztrációs munkatárs hozzátette, hogy a diákmunkának számos előnye van.
– A nyári diákmunka legfőbb előnye kétségkívül az, hogy a diák jövedelemre tesz szert. Ezzel tudja tehermentesíteni szüleit a különböző kiadások terheitől. Emellett a fiatalokban kialakul egyfajta munkamorál is. Elmozdulnak az okostelefonok és számítógépek képernyői mellől és valami hasznosat csinálnak. A középiskolás szakácsok, pincérek pedig munkatapasztalatra is szert tehetnek, ami később előnyt jelenthet a munkaerőpiacon – mondta Natalija Đurković.
Az adminisztrációs munkatárstól megkérdeztük, hogy milyennek értékeli az idei évet, mutatkozik-e elegendő kínálat, nyári munkahely a diákok számára? Arra is kíváncsiak voltunk, milyen munkakörben találhatnak leginkább hasznos elfoglaltságot maguknak a nyár folyamán?
– A koronavírus-járvány miatt az idei évet rossznak értékelném. Talán még 2020-nál is rosszabb. A tavalyi évben még volt valamiféle mozgás, de idén elég sok kávézó és üzlet is bezárt. Így idén a kínálat is szűkösebb. Természetesen a diákok ettől függetlenül is keresik a munkát, szeretnének dolgozni. A diákokat leginkább csomagolásokra, fagylalteladásra, üzletekbe és kávézókba tudjuk elküldeni nyári munkára. Ezek általában is azok a nyári, szezonális munkák, amelyeket fel tudunk kínálni tagjainknak. A járvány előtt sokkal jobb volt a helyzet, azaz a kínálat sokkal szélesebb volt. A tagjaink közül főként az egyetemi hallgatók azok, akik leginkább keresik nálunk a munkalehetőséget. Sőt ők általában nemcsak nyáron, hanem szinte egész évben, amikor nincs vizsgájuk, dolgoznak a kávézókban, üzletekben. A középiskolások csak a nyár folyamán vállalnak munkát. A kereslet viszonylatában elmondható, hogy arra a járványnak nem volt hatása, vagyis a diákok nem félnek a vírustól. Ők dolgozni szeretnének, egy kis jövedelemre szert tenni. Sőt 18 év alatti diákok szép számmal jelentkeznek nálunk, akik szülői kísérettel jönnek, hogy a szülő aláírja hozzájárulását a munkához – magyarázta Natalija Đurković.
A koronavírus-járvány tehát rányomta a diákmunkára is a bélyegét. De vajon a járvány a diákok fizetésén is érezteti hatását?


– A fizetéseket órabérben kapják a diákok, amelyet a munkaadó határoz meg. Mi arra törekszünk, hogy az órabér ne legyen kevesebb mint 200–250 dinár. Idén az órabérek az optimális szinten 250 dinár körül mozognak. Az órabér összegére azonban a járvány nem volt hatással, hisz az ennyi volt körülbelül az előző évben és 2019-ben is – válaszolta Natalija Đurković.