2024. július 16., kedd

Halálra ítélt piacok?

Megüresedtek az ország piacterei – Több mint ezer árus tiltakozott Belgrádban

Meglepődve tapasztalhatták tegnap az újvidékiek, hogy csak néhány árus kínálata közül válogathattak a város piacterein. Ugyanezt Vajdaság több településén is észlelték a lakosok, de számos szerbiai város piacai is megüresedtek a napokban. Így tiltakoznak ugyanis a piaci árusok az új fiskális törvény érvényesítése ellen.

Tegnap egy részük ismét a fővárosba utazott azért, hogy többedmagával hangot adjon elégedetlenségének. A tüntetők szerint ugyanis sokan munka nélkül maradnak, ha május 1-jétől a piaci árusokat is kötelezik az azonnali adóelszámoláson alapuló új pénztárgép használatára.

– Az őstermelőknek nem kell beszerezniük az új pénztárgépeket, de a többi piaci árusnak ki kell adnia az új, QR-kódos számlákat. Rendnek kell lennie, és e téren nincs vita – üzente a tüntetőknek Siniša Mali pénzügyminiszter. A Politika honlapján megjelentetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a rendszeresen adózó üzlethelyiségek hátrányba szorulnak azokkal a piaci viszonteladókkal szemben, akik ugyanazon termékek értékesítését adózás nélkül ússzák meg. Ugyanakkor a szürkegazdaság ezen szegmense veszélyezteti a vásárlókat is: a piacokon sokszor olyan tisztítószereket fedeztek fel a felügyelők, amelyek rákkeltő anyagokat tartalmaztak.

A fővárosi tiltakozás az Ušćétől indult, a tiltakozók a Terazije alagúton vonultak végig, majd megálltak a Szerbiai RTV épületénél.

Gondolni sem akarok arra, hogy a gyerekeink lejárt szavatosságú csokoládét vásárolnak valamelyik piacon – hozta fel példaként a pénztárgépek szükségességének indoklására Siniša Mali. A pénzügyminiszter hozzátette: a munkafeltételekről beszélgethetnek a piaci árusokkal, az új fiskális rendszer érvényesítéséről azonban nincs mit tárgyalni.

Az árusok szerint azonban az új fiskális törvény veszélyezteti a piacok megmaradását. Csak a munkánkat szeretnénk végezni, ezért harcolunk – mondta Srđan Praštalo, a Piaci Árusok Egyesületének illetékese az N1 televíziónak.

– Sokan jöttek ma el, az ország minden tájáról összegyűltek azok, akiknek a megélhetése kerül veszélybe, ha május 1-jétől az új pénztárgép használatára kötelezik. Szabadkáról éppúgy érkeztek, mint Leskovacról is, magyarok és romák is csatlakoztak mihozzánk. Mindannyian ugyanazzal a problémával küzdünk és a megoldásra várunk – mondta az egyesület szóvivője.

LEZÁRTÁK BELGRÁD UTCÁIT

A Szerbiai RTV épületénél megálló tüntetők arra kérték a közszolgálati médiát, hogy tudósítson a „pártfüggetlen, probléma megoldására irányuló” megmozdulásukról. Ezt követően a szerb kormány épülete elé vonultak, ahol korábban már leadták a 15 ezer aláírással alátámasztott kéréseiket az illetékes szerveknek – emlékeztette a tüntetés résztvevőit Srđan Praštalo. Elmondta, hogy a március 14-ei, majd a március 31-ei tiltakozás óta sem teljesítették azt a kérésüket, hogy találkozzanak Aleksandar Vučić államfővel.

A tüntetők végül lezárták a Slaviját. Délután két óra körül a Szerbiai RTV és az N1 televízió arról értesítette a közvéleményt, hogy az államfő fogadja azt a háromtagú bizottságot, amelyet a tüntetők kijelölnek a tárgyalásokra. Ezt később a tiltakozók képviselői cáfolták, majd a Beta hírportálnak adott késő délutáni nyilatkozatukban elmondták, hogy még mindig arra várnak, hogy az államfő fogadja őket.

NINCS HALOGATÁS

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, a pénzügyminisztérium már egyszer január 1-jéről május 1-jére módosította az új rendszerre való átállás határidejét. Az illetékes miniszter az elmúlt hónapokban többször is hangsúlyozta: nincs további halogatás, a következő hónap elejétől érvényesítik az új fiskális törvényt. Ennek értelmében pedig a kereskedők és vállalkozók mellett egyes piaci árusok is kötelesek lettek volna beszerezni azokat a pénztárgépeket, amelyek alkalmasak az azonnali adóelszámolásra.

Mali állítását korábban Saša Dulić, az adóhivatal igazgatóhelyettese is megerősítette: az újítás nem vonatkozik azokra a termelőkre, akik piacon értékesítik a terményeiket. A hivatal magyarázata szerint a gazdaságok közül csak azoknak kell beszerezniük pénztárgépet, akik üzleti könyveket vezetnek és készpénzzel dolgoznak. Ezek a gazdaságok részei az általános forgalmi adórendszernek, és kiskereskedelem formájában értékesítik a mezőgazdasági termékeket. Őket az értékesítés helyétől függetlenül kötelezi a törvény az azonnali adóelszámolásra, legyen szó a saját terményeik árusításáról vagy viszonteladásról – magyarázta az adóhivatal illetékese.

Mint ismeretes, az érintettek 100 eurós állami támogatást igényelhettek gépenként, és ugyanennyit kaphattak eladóhelyenként is ahhoz, hogy átálljanak az azonnali adóelszámoláson alapuló új rendszerre. Az erre vonatkozó kérelmeket április 5-éig fogadták az E-porezi portálon keresztül.