2024. július 16., kedd

Újabb vérfürdő hírére ébredtünk

Kollektív trauma érte társadalmunkat, a kommunikáció a kulcsa az esetek feldolgozásának

Az ország még fel sem ocsúdott a szerdai iskolai lövöldözés traumájából, péntekre virradó éjjel újabb vérfürdővel kellett szembesülni. Egy 21 éves fiatal, Uroš B. nyolc embert ölt meg, 14-et pedig megsebesített Mladenovac környékén. A gyanúsított először Malo Orašje faluban támadott, ahol rostélyozókra adott le lövéseket gépkarabélyából, majd Dubona faluban nyitott tüzet az áldozataira; egy fiatal, éppen szolgálaton kívüli rendőrt, és annak lánytestvérét lőtte le az iskolaudvarban. Ezt követően szökésnek eredt, Šepšin helységben is látták, ott rendőrökre lőtt rá. Vinjište településen bújt meg, sajtóinformációk szerint nagybátyjánál, később meg azt közölték, hogy a rendőrség nagyapja házában talált rá a Kragujevachoz közeli faluban. A nagyapát és nagybátyját is letartóztatták az elkövető rejtegetése miatt.

A letartóztatást mintegy nyolcórás intenzív kutatás előzte meg az éjszaka folyamán, az akció során helikoptereket, rendőrkutyákat és hőkamerákat is bevetettek, mintegy hatszáz belügyes vett részt a gyilkos tartózkodási helyének felderítésében. A nap folyamán elhangzott beszámolók szerint Uroš B. végül önként adta fel magát reggel nyolc óra körül, amikor a rendőrség a kérdéses házhoz érkezett. „Tiszteletem, tiszteletem”, ismételgette letartóztatása közben a fiatal, majd később a hatóságnak azt mondta, hogy a személye becsmérlése, semmibe vétele miatt tette azt, amit tett.

Bratislav Gašić belügyminiszter terrorista cselekménynek minősítette a történteket, s arról is beszámolt, hogy a házban is találtak fegyvert és töltényeket. A belgrádi média szerint a tettes a vérfürdő után beszállt egy taxiba, melynek sofőrét arra kényszerítette, hogy rokonai házába vigye Vinjištére. A taxisofőr együttműködött a későbbiekben a rendőrséggel, s információkat adott nekik.

Egyes médiaértesülések szerint az elkövetőt az emberek problémásnak tartották, de a vinjištei polgárok olyan információkat is adtak, melyek szerint soha semmi rosszat nem hallottak róla. A gyanúsított az eddigi, ugyancsak nem hivatalos információk szerint korábbról is ismert volt a rendőrség számára lopás, hivatali személy elleni támadás és illetéktelen fegyvertartás miatt.

Az elkövető a letartóztatásakor „Generacija 88” feliratú pólót viselt, ami a náci köszöntés kódja, lévén a „H” a német ábécé nyolcadik betűjének számít (Heil, Hitler!)

Az elkövető a letartóztatásakor „Generacija 88” feliratú pólót viselt, ami a náci köszöntés kódja, lévén a „H” a német ábécé nyolcadik betűjének számít (Heil, Hitler!)

ÉLETVESZÉLYBEN A SEBESÜLTEK

A sebesülteket több kórházban látják el Belgrádban és Smederevóban. Danica Grujičić egészségügyi miniszter a délután folyamán arról tájékoztatott, hogy a kórházban kezeltek közül 13-nak az állapota továbbra is súlyos. Mint mondta, lövés okozta sérülésekről beszélünk, ez több szerv működését is negatívan befolyásolhatja, ezért csakis azt közölheti, hogy valamennyi személy életveszélyes állapotban van. Az egészségügyi minisztérium a nap folyamán arra is felszólította a polgárokat, hogy adjanak vért, ezt követően hosszú sorok alakultak ki, így sikeresen pótolni tudták a készleteket.

HÁNY ÉVET KAPHAT?

Pénteken még nem közölték, hogy az illető betöltötte-e már a 21. életévét, amennyiben ugyanis betöltötte, akkor a Büntetőtörvénykönyv szerint akár életfogytig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, opcionálisan 10 és 40 év közötti fegyházelzárást kaphat. Ha még nem töltötte be 21. életévét, abban az esetben Veljko Delibašić ügyvéd szerint, aki a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozott, legfeljebb 20 év börtön vár rá.

NEM BIZTOS, HOGY TERRORIZMUS

Nem értett egyet azzal, hogy a belügyminiszter terrorista tettnek nyilvánította a tömegmészárlást Rodoljub Šabić ügyvéd, korábbi adatvédelmi biztos. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmus hátterében mindenképpen valamilyen politikai vagy ideológiai oknak kell állnia, amit, a jelenlegi információk birtokában, nehéz lenne biztossággal állítani a Mladenovac környékén történtekről. Úgy fogalmazott, hogy egy szörnyű tragédiáról, tömegmészárlásról beszélhetünk, a terrorista jelleget egyelőre nem lehet felfedezni.

BESZÉLNI KELL ÉRZÉSEINKRŐL

Pszichológusok, pszichiáterek pénteken arra mutattak rá, hogy az elmúlt napokat követően teljesen normális, ha feszültnek, dühösnek, szomorúnak, elkeseredettnek érezzük magunkat, egész társadalmunkat érinti ugyanis a kollektív trauma. A trauma egy teljesen normális reakció a normálisnak nem számító helyzetekre. A kulcs a kommunikáción, érzéseink megosztásán, gyerekeinkkel történő beszélgetésben van, ami mind hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy feldolgozzuk a történteket. Anđelija Simić pszichoterapeuta az N1 hírtévének nyilatkozva javasolta a szülőknek, hogy először saját érzéseikkel kell szembesülniük, rendezniük gondolataikat, majd megadni gyerekeiknek a lehetőséget, hogy kifejezzék, hogyan érzik magukat a hallottak, látottak után.

Nyitókép: Forenzikusok vizsgálnak egy autót, amelynek nyilvánvalóan köze van a Mladenovac környéki ámokfutáshoz (Fotó: Beta)