2024. május 20., hétfő
XVI NACIONALNI GALOP, SILVAŠVARAD

Adorjan je treći

Viktorija Zbornai u sedlu Licino London je odlično nastupila u finalu, ali je jahačica iz Kečkemeta osvojila nagradu

Subota je već donela uzbudljive kvalifikacione trke na hipodromu u Silvašvaradu. Lili Čerge je samouvereno pobedila na takmičenju za male husare u bojama Malog Iđoša u sedlu na grlu Bohoc. Time je stekla pravo da u nedelju ujutru startuje u polufinalnoj trci. Ovde je u ogromnoj konkurenciji uspela da završi samo na drugom mestu, pa se nije plasirala u finale.

U kvalifikacionim trkama seniora mogli smo da navijamo za jahače i konje Malog Iđoša, Subotice i Adorjana. Arpad Cekuš je prvi seo u sedlo i držao se na drugom mestu, međutim, na ne baš običnoj stazi, Deva Sandek se spotaknuo i Arpad je doživeo nesreću. Na sreću, ni on ni konj nisu teže povređeni.

U trećem krugu Viktorija Zbornai je startovala sa Licinom London, i pobedila u kvalifikacijama, i tako stigla do polufinala, gde je zaostajala samo nekoliko centimetara iza jahača Sentkiralja. Međutim, zbog povrede konja iz Šepsisentđerđa, Licino London iz Adorjana, konj Čabe Boršoša, i njegova jahačica Viktorija Zbornai takođe su se plasirali u finale, i tamo zauzeli 3. mesto.

U finalu je pobedila Tamara Tot, jahačica iz Kečkemeta (Foto: Andraš Otoš)

U finalu je pobedila Tamara Tot, jahačica iz Kečkemeta (Foto: Andraš Otoš)

U jedanaestim kvalifikacionim trkama, pod zastavom Subotice je startovao Noemi Cekuš, koja je u velikoj borbi bila tek druga, ali je od šezdeset jahača imao četvrti najbolji rezultat, i u nedelju prepodne se kao druga plasirala u polufinalne trke, gde je, kao i u kvalifikacijama, morala da se bori sa veoma jakim konjem Šepsisentđerđa. Ovo je donelo tesnije takmičenje nego u subotu, ali drugo mesto više nije bilo dovoljno za finale.

Trke su pratile i mnoge druge manifestacije. Publika je mogla da se zabavi na živopisnim sadržajima kao što su žestoka, spektakularna predstava Đavolskih jahača iz Đera, parada Nacionalne konjičke paradne jedinice i Paradne jedinice Honved Husara, tradicionalno takmičenje u guranju prikolica, takmičenje u preponskom jahanju i u zapregama, produkcija „Lisice pustare”, akrobatska predstava čikoša „Petorke pustare” ili prezentiranje ergele iz Silvašvarada, koji je bio toliko žestok i spektakularan da je izazvao ogromne ovacije publike na prepunim tribinama.

Sve u svemu, ni ove godine ne možemo biti nezadovoljni učinkom naših jahača i konja. Ovog puta možemo da se pohvalimo nastupom svih njih, koji su na novoj lokaciji dodatno uzdigli reputaciju konjarstva, konjičkog sporta i talentovanih jahača našeg kraja.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)