2024. július 16., kedd

2800-an lépik át a határt

Az összetartozás napja alkalmából szervezett diákutaztatáson hat vajdasági középiskola vesz rész

Az összetartozás napja alkalmából a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében 78 Kárpát-medencei középiskola több mint 2800 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolába. A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdetett a Nemzeti Összetartozás Napi Diákutaztatási Programjára, és erre bármely Kárpát-medencei középiskola pályázhatott azzal a feltétellel, hogy június 4-én, 5-én vagy 6-án a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépve ellátogatnak egy másik ország magyar iskolájához, és ott közös programot bonyolítanak le. A 78 sikerrel pályázó iskola közül 48 magyarországi, 12 erdélyi és partiumi, 10 felvidéki, 6 délvidéki és 2 kárpátaljai.

Vajdaságból a szabadkai zeneiskolások Pécsre a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába látogatnak el, a szabadkai Egészségügyi Középiskola diákjai a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban vendégeskednek, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulói a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskolába utaznak, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumot keresik fel, az óbecsei Közgazdasági kereskedelmi iskola csapata pedig Szekszárdra utazik a Szekszárdi Garay János Gimnáziumba. Az utazók között több olyan eset fordul elő, amikor több határt átlépve délvidéki iskola utazik Erdélybe vagy Partiumba, illetve Kárpátaljai iskola a Felvidékre.

Hozzánk Zentára, Zomborba, Újvidékre és Tóthfaluba magyarországi meg horvátországi diákok érkeznek, hogy megismerjék a Délvidéket.

A Rákóczi Szövetség minden pályázó iskolát utazási támogatásban részesített. Az idén a március 15-ei diákutaztatás keretében a Szövetség támogatásával 99 középiskola mintegy 3000 magyarországi diákja utazhatott.