2024. szeptember 9., hétfő

Hitel kell a Niš–Priština autóútra

Az első 35 kilométer 212 millió euróba kerül

A szerb kormány stratégiai célja az út- és vasúthálózat felújítása – jelentette ki Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter (a felvételen).

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Arról is szólt, hogy a Niš–Merdare–Priština autóút projektumának is nagy figyelmet kívánnak szentelni, s már folynak a megbeszélések az Európai Fejlesztési Bankkal egy erre a célra jóváhagyott hitelről. Jelenleg a Niš és Pločnik közötti 77 kilométeres szakasz kapcsán folytatnak tárgyalásokat, ennek első kivitelezési fázisa egy 35 kilométeres szakasznak a megépítése 212 millió euró értékben. Jövőre kötik meg az első szakaszra vonatkozó szerződést a miniszter tervei szerint.

Tárgyalások folynak a Morava menti közúti folyosó létrehozásáról is, egy amerikai és egy kínai cég érdeklődik a projektum iránt. Emlékeztetett, hogy Čortanovcinál megkezdődött a Belgrád–Budapest vasútvonal legnehezebb szakaszának a felújítása is. Az infrastruktúra fejlesztése mellett Mihajlović szerint gyorsabb vámellenőrzések bevezetésére is szükség lenne, hogy az áru ne vesztegeljen órákon át a határátkelőkön. Mindez a gazdaság fejlődését szolgálná – állapította meg a tárcavezető.