2024. szeptember 8., vasárnap

Akár ötöt is!

Szerbia felkészült az uniós integráció erőteljesebb folytatására – A funkcionális jogállam megteremtése a legfontosabb előfeltétel

Az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások során Szerbia készen áll öt teljesen új tárgyalási fejezet megnyitására, és arra számít, hogy június folyamán egy nagyobb „csomagban” az Unió jóvá is hagyja ezeknek a kezdetét – fogalmazott a Guido Wolf baden-württembergi igazságügyi és európai kérdésekkel foglalkozó miniszterrel folytatott mai megbeszélése során Jadranka Joksimović európai integrációs tárcavezető. A német szövetségi tartomány tisztségviselője szerbiai hivatalos látogatáson tartózkodik, ma délelőtt egy rövid megbeszélés erejéig Ana Brnabić kormányfő is fogadta, délután pedig Igor Mirović tartományi kormányfővel beszélgetett. Holnap Pásztor Istvánnal, a vajdasági parlament elnökével tárgyal, majd az együttműködésről tartanak tematikus ülést a Tartományi Képviselőházban.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Joksimović ma német támogatást kért ahhoz, hogy Szerbia több fejezetet is megnyithasson júniusban, ugyanakkor arra is kérte a vendégét, hogy véleményezze, meddig jutott el hazánk az igazságügyi és emberi jogi kérdésekkel foglalkozó, a legnehezebbnek számító 23. és 24. fejezet kapcsán. A miniszter asszony arra emlékeztetett, hogy Németország nem csupán legjelentősebb külkereskedelmi és politikai partnere Szerbiának az európai felzárkózás útján, hanem a legnagyobb donátor is: az elmúlt 15 év során Németország összesen 1,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást adott Szerbiának a különféle reformok segítése érdekében. Számos német vállalat működik hazánkban, s további lehetőségek vannak a gazdasági együttműködés serkentésére – állapította meg Joksimović, aki Baden-Württemberg szerepét különösen jelentősnek ítélte, hiszen ez az egyik legfejlettebb tartománya Németországnak, s a meglévő kapcsolatok kiemelkedő szintet értek el. Arról is beszámolt, hogy Wolffal sorra vették megbeszélésük alkalmával a gazdasági, az igazságügyi, a korrupcióellenes harcot érintő, a kisebbségi jogokra vonatkozó kérdéseket, s elmondása szerint a német vendég külön kiemelte a kisebbségvédelemben elért eredményeket, a megalkotott jogi keretet – ez ugyanis olyan, hogy nem számít gyakorinak még az uniós tagállamokban sem. Joksimović elmondta, a Duna-stratégia további lehetőségeket nyújt az együttműködésre, köszönetet mondott a németországi közbenjárásért az eddig elért eredményeket illetően, s további konkrét közös projektumokat sürgetett. Elfogadta egyben a meghívást Ulm városelnökétől, meglátogatja majd a következő ulmi Duna-fesztivált.

Wolf újságíróknak nyilatkozva kiemelte, a németországi delegáció nem mentorként, hanem barátként érkezett országunkba, nem akarnak leckét osztani és megmondani, mit kell csinálni, a tapasztalataikat kívánják csupán megosztani, segíteni abban, hogy Szerbia mielőbb elérje európai célkitűzéseit. Az említett 23. és 24. fejezet kapcsán közölte, hogy határozottan támogatják a reformokat, amelyek révén függetlenné válhat az igazságszolgáltatás, az ugyanis a jogállam alapját képezi. Éppen a funkcionális jogállamiság az előfeltétele annak, hogy Szerbia és Baden-Württemberg között még fejlettebb és mélyebb kapcsolatok alakuljanak ki – értékelte a német tartomány minisztere. Azt mondta, hogy a jogállamiság egyébként is Európa alapját képezi, s az EU-nak is csak akkor lehet jövője, ha ezt az alapot sikerül megőriznie. A kormányfő és az európai integrációs miniszter is tájékoztatták a reformok előrehaladásáról – mondta el Wolf –, amit Németország és Baden-Württemberg is határozottan támogat.

A Mirovićtyal folytatott megbeszélésen a Vajdaság és a német tartomány közötti, immár hagyományosan jónak számító kapcsolatokat elemezték, s azok még szorosabbra fűzését szorgalmazták.