2024. szeptember 8., vasárnap

A módosítási indítványokról egyenként

Hatszázhatvan beterjesztés érkezett a szakképzési kerettörvényre

A Köztársasági Képviselőház ma folytatta a vitát a napirenden szereplő szakképzési keretről szóló törvényről, a tankönyvtörvényről és a tanfelügyelőséggel foglalkozó törvényről, az elektronikus közigazgatásról, valamint a nemzeti infrastrukturális földtani adatokról szóló törvényről.

A képviselők csak a szakképzési keretről szóló törvény kapcsán több mint 600 módosítási indítványt nyújtottak be. Az ellenzék amellett is szót emelt, hogy a többségi koalíció ezzel kívánja ellehetetleníteni a parlament munkáját. Miroslav Aleksić, a Néppárt képviselője felszólalásában arra igyekezett rámutatni, hogy csak a többségi párt 380 módosítási indítványt nyújtott be a napirenden szereplő törvényekre, és ezzel értelmetlenné teszi a képviselők munkáját. Veroljub Arsić elnöklő arra hivatkozva, hogy Aleksić megsértette a parlamenti képviselők becsületét, kétszer is figyelmeztette, s végül megvonta tőle a szót.

Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt képviselője azzal vágott vissza, hogy az ellenzék tagjai, annak ellenére, hogy jelentősen kevesebben voltak az ülésteremben, több módosítási indítványt nyújtottak be a többségi párttól.

Aleksić elmondta, az ő pártja csupán 31 módosítási indítványt nyújtott be, majd kritikát intézet az oktatási miniszterhez, mondván, hogy a kerettörvényekkel tető alá szeretnék hozni az oktatási rendszert, de még a falakat sem építették fel.

Tegnap a többségi párt képviselői mindenekelőtt a gazdaság és az oktatás kapcsolatára mutattak rá, az új munkahelyek megnyitásának fontosságára, hogy a fiatalok a tudásukkal hozzájáruljanak közösségük fejlesztéséhez. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy az ország fejlődéséhez szükség van a régió stabilitására is.

Csak a három oktatási törvényre több száz módosítási indítvány érkezett: a szakképzési kerettörvényre mintegy 660, a tankönyvekről szóló törvényre 137, a  tanfelügyelőséggel foglalkozó törvényre pedig 35 -öt nyújtottak be.