2024. szeptember 8., vasárnap

Súlyos vétség ölben szállítani a gyermeket

A védősisak viselésének elmulasztása 10 000 dináros pénzbírsággal sújtható

Ma lépnek hatályba a közlekedésbiztonsági törvény módosításai, így szigorúbb büntetésekkel számolhatnak a közlekedési szabálysértők is. A törvénymódosítások felölelik a közlekedés valamennyi résztvevőit, így a motoros kerékpárosokat és a biciklistákat is, akik a jó idő beköszöntésével egyre nagyobb számban jelennek meg a közutakon.

A közlekedési rendőrség adatai szerint minden évben mintegy 60, motorkerékpáron vagy biciklin közlekedő személy hal meg. Egyes statisztikai adatok szerint kétkerekűn közlekedni 250-szer veszélyesebb, mint autóval, ezért a szakemberek arra figyelmeztetik a kétkerekűek szerelmeseit, hogy a saját biztonságuk érdekében vigyék magukkal a szükséges védőfelszerelést és fokozott figyelemmel vezessenek.

Erre ösztönzik őket a közlekedésbiztonsági törvény módosításai is, a védősisak viselésének elmulasztása, valamint a kiskorú gyermek motorkerékpáron szállítása ugyanis jelentősen magasabb büntetést von maga után. A motorkerékpáron történő gyermekszállítás miatt a büntetés összege elérheti a 100-120 ezer dinárt is.

A védősisak viselése kapcsán is nagyon pontos a törvény. A motoron utazóknak rögzíthető, homologizált védősisakot kell viselniük. A védősisak viselésének elmulasztása az eddigi 5 ezer dinár helyett mától 10 ezer dinárral büntetendő.

Mint már korábban írtunk róla, az alkohol hatása alatti vezetés és a gyermekülés használatának elmulasztása is szigorúbb eljárást és nagyobb büntetést von maga után.

SÚLYOS SZABÁLYSÉRTÉSEK

Több esetben is szigorítással kell számolni. A legnagyobb büntetés, a 100-120 ezer dináros pénzbírság, illetve a 14 büntetőpontot és a 8 hónapra szóló volántól való eltiltás éppen a magas, 1,21-2 ezrelékes véralkoholszint miatt róható ki. Az 1,21 és 1,6 ezrelékes véralkoholszint 9 büntetőpontot von maga után.

A legmagasabb pénzbírság jár a gyorshajtásért is, különösen lakott területen, ahol a megengedett haladási sebesség 50 km/h. Ugyancsak garázda vezetésnek minősül az autópályán való gyorshajtás, a 201–220 kilométeres óránkénti sebesség.

A legszigorúbb büntetéssel számolhat az a sofőr is, aki az anyósülésben 12 évnél fiatalabb gyermeket szállít, és azok a felelőtlen szülők is, akik a 135 centiméternél alacsonyabb gyermeküket nem gyermekülésben vagy ülésmagasítóval szállítják. A pénzbírságot, ami elérheti akár a 120 ezer dinárt is, 14 büntetőpont követ, illetve 8 hónapos járművezetési eltiltás (ennek figyelmen kívül hagyása az engedély bevonását is jelentheti).

Tilos gyermeket szállítani a szülő ölében. Ha a sofőr tartja az ölében a gyermeket vezetés közben, mintegy 100-120 ezer dináros büntetéssel számolhat, emellett legkevesebb 15 nap börtönbüntetést is kiszabhat a kihágási bíróság. Ha a kiskorú gyermek az anyósülésben utazó felnőtt személy ölében ülve utazik, a bírság 20-30 ezer dinár, de ebben az esetben is kiszabható akár 30 nap börtönbüntetés.

VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA AZ UTAKON

A cserbenhagyásos gázolók is drákói büntetéssel számolhatnak, csakúgy, mint azok, akik vezetés közben nem kapcsolják be a fényszórót, vagy éjjel megvilágítás nélkül közlekednek.

Azok, akik vezetői engedély megszerzése, illetve érvényes vezetői vizsga nélkül vesznek részt a forgalomban motoros járművet vezetve, tettük mától súlyos szabálysértésnek minősül. Ugyancsak a legszigorúbb büntetéssel számolhatnak azok a vezetők, akik előzik azt a járművet, amely azért állt meg, hogy átengedje a gyalogost.

KÖNNYÍTÉSEK

A közlekedésbiztonsági törvény azonban bizonyos büntetéseket törölt, így kerékpárt, mezőgazdasági munkagépe előzése telt vonalnál a jövőben nem számít szabálysértésnek, ha az előzés a közlekedési szabályoknak megfelelően történik.

A közlekedésbiztonságról szóló törvény módosításai szerint ezek után a fékrendszerrel, illetve jelzőberendezéssel nem rendelkező kapcsolható eszközöket, amelyeket csak a termőföldön a munkálatok során használnak, nem kötelezik műszaki vizsgára. Ugyanakkor mentesülnek a rendes félévi műszaki ellenőrzés alól a traktorok, a különböző kapcsolható eszközök és munkagépek, illetve a multikultivátorok. Ellenőrzésüket évente egyszer kell  majd elvégeztetni.