2024. szeptember 8., vasárnap

Dačić: Uniós nyomásgyakorlás várható, hogy változtassunk az Oroszországgal való viszonyunkon

Várható, hogy folyamatosan jelen lesz egyfajta kényszerítés, hogy még jóval a belépés előtt tökéletesen hangoljuk össze a politikánkat az Európai Unióval – nyilatkozta ma Belgrádban újságíróknak Ivica Dačić, a kormány első alelnöke, külügyminiszter. Közölte, hogy az EU nyomást gyakorol Szerbiára, hogy társuljon az uniós eljárásokhoz, köztük azokhoz az intézkedésekhez is, melyeket Oroszországgal, illetve más országokkal szemben alkalmaznak.

„A barátainkhoz nem viszonyulhatunk így, ez nem lenne összhangban a nemzeti és állami érdekeinkkel” – jelentette ki a szerb diplomácia vezetője. Mint fogalmazott, sem erkölcsileg, sem politikailag nem lenne helyes egyrészt támogatást kérni az egyes országoktól Koszovó ügyével kapcsolatban, másrészt szankciókat, megszorító intézkedéseket vezetni be ellenük. Dačić korábban is többször hangsúlyozta, hogy Belgrád nem változtat az Orosz Föderációval kapcsolatos politikáján.

Milo Đukanovićnak a montenegrói elnökválasztáson aratott győzelme kapcsán Dačić azt mondta, nem várható változás a két ország kapcsolataiban, de a mindkét nép érdekét szolgáló alapvető kérdések megoldására kell összpontosítani.

„Kapcsolatainknak minél tartalmasabbaknak kell lenniük, és a két nép legfőbb gondjainak a megoldására kell épülniük. Nem globális, nagy témákkal és kérdésekkel kell foglalkoznunk” – hangsúlyozta Dačić.