2024. szeptember 8., vasárnap

Megháromszorozódott a pártváltók száma

A 2016. évi helyhatósági választások óta egyharmadról több mint a felére nőtt azoknak a községeknek és városoknak az aránya, melyekben a tanácsnokok pártot váltottak. Ugyanebben az időszakban 125-ről 472-re emelkedett a politikai átigazolások száma – derült ki a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért Központ (CRTA) elemzéséből.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy választások nélkül megváltoztatták több mint 56.000 polgár választási akaratát. A „politikai migránsok” közül legtöbben (majdnem 45 százalék) a Szerb Haladó Párthoz csatlakoztak, amely ma – önállóan vagy koalícióban – a szerbiai községek 95 százalékában része a hatalomnak.

Tamara Brankovićnak, a felmérés koordinátorának a megállapítása szerint ahelyett, hogy kivételt képezne, a pártváltás ma már szabállyá vált, amellyel eljátsszák a polgárok bizalmát, és értelmetlenné teszik a választásokat.

– A „kölcsönvett” tanácsnokokkal létrejövő képviselő-testületi többség egy átszabott többség. A polgárok választási akaratának választások nélküli megváltoztatása megrendíti a polgárok bizalmát az intézményekben és a joguralomban – idézte Branković szavait a CRTA.