2024. szeptember 8., vasárnap

Vučić jeles, a kormány csak jó

Az államfő 3,90-es átlagosztályzatot kapott az Európai Ügyek Intézetének legújabb felmérésében. Az 1-től 5-ig terjedő skálán a kormány munkáját 3,43-ra értékelték.

A felmérés az elnökön és a kormányon kívül Ana Brnabić miniszterelnökre és 6 miniszterre terjedt ki. Ivica Dačić külügyminiszter átlaga 3,61, őt követi Nebojša Stefanović, a belügyi tárca vezetője 3,52-es átlaggal, majd Ana Brnabić 3,49-cel, végül pedig Zorana Mihajlović és Jadranka Joksimović építésügyi, illetve európai integrációs ügyekkel megbízott miniszter, 3,24-gyel. Lemarad mögöttük Aleksandar Vulin védelmi miniszter, akinek a tevékenységét a megkérdezettek csak 3,07-re értékelték, akárcsak Nela Kuburović igazságügyi miniszter a maga 2,98-as átlagával.

A Belgrádban ma bemutatott vizsgálati eredmények szerint az idősebb polgárok sokkal jobbnak tartják az elnököt, a kormányfőt és a minisztereket, mint a fiatalok. Az is kiderült, hogy az általános iskolát végzettek elégedettebbek az ország legrangosabb tisztségviselőinek munkájával, mint azok, akik főiskolát vagy egyetemet végeztek.

A legalacsonyabb osztályzatokat a belgrádiak, valamint a 18 és 29 év közöttiek adták, a legmagasabbakat a 60-on túliak és a Kelet- meg Dél-Szerbiában élők.

Vulin kapta a legtöbb egyest

A 60 évesnél idősebbek Vučićot 4,47-es osztályzattal értékelték – ez volt a legmagasabb ebben a felmérésben –, a 18 és 29 év közöttiek csak 3,40-re taksálták munkáját. Többre értékelik a nők (4,07) és az általános iskolát végzettek (4,25), a főiskolai vagy egyetemi végzettségűek viszont az átlag alatti 3,22-re becsülték tevékenységét.

A legmagasabb osztályzatot adók 48,8 százaléka 5-öst adott Vučićnak, az igazságügyi miniszter viszont csak minden tizedik polgártól kapta meg a maximumot.

Aleksandar Vulin minden ötödik személytől egyest kapott, így az övé a legtöbb elégtelen osztályzat. Ivica Dačić külügyminiszter munkájával csak a megkérdezettek 8,6 százaléka ennyire elégedetlen.

A felmérést a Ninamedia kutatóközponttal együtt végezték március 21-e és 24-e között, 1201 személyes reprezentatív mintán.