2024. szeptember 8., vasárnap

Világok háborúja

Aleksandar Vulin lefasisztázta a horvát védelmi minisztert

Korainak bizonyult azoknak az öröme, akik Aleksandar Vučić szerb és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfők legutóbbi találkozóját és az ott elhangzott nyilatkozatokat követően rendezettnek remélték a szerb–horvát kapcsolatokat. Utóbbiak ismét a mélypont felé közelítenek, miután a horvát Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma egy héttel ezelőtt megtiltotta Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter Horvátországba való beutazását, a szerb kormány pedig a kölcsönösség jegyében csütörtökön persona non gratának nyilvánította Damir Krstičević horvát védelmi minisztert.

Horvát sajtóértesülések szerint megtörténhet, hogy a szerb kormány döntésének nyomán  – ismétcsak a kölcsönösség elvével összhangban – Horvátország visszahívja (konzultációra) belgrádi nagykövetét. Ha ez megtörténik – tiszteletben tartva a térségben nagyra becsült kölcsönösség elvét –, Szerbia is visszahívja zágrábi nagykövetét.

Ezt már Ivica Dačić szerb külügyminiszter mondta ma. A külügyminiszter egyébként nem tart attól, hogy Horvátország esetleg úgy vág majd vissza, hogy akadályozza a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek a megnyitását.

Az EU tagállamai értetlenül állnak Horvátország magatartása előtt, így nem valószínű, hogy Zágráb támogatóra talál Szerbia európai útjának akadályozásában, fejtette ki Dačić, aki szerint Horvátország betegesen viszonyul Szerbiához, a szerb néphez, illetve a szerb és a horvát nemzet vérrel, illetve háborúval terhelt múltjához. A külügyminiszter mindehhez hozzátette, hogy a szerb kormány nem szeretné, ha a Szerbia és Horvátország közötti viszonyok elmérgesednének.

– Szerintem semmi szükség arra, hogy országaink visszahívják nagyköveteiket, ugyanakkor ha Horvátország ilyen irányba kívánja terelni a folyamatokat, állunk elébe – fogalmazott Dačić.

Aleksandar Vulin a jasenovaci koncentrációs tábor áldozatainak emlékére szervezett megemlékezésen vett volna részt a múlt vasárnap. A minisztert a Szerb Pravoszláv Egyház hívta meg. Arról, hogy miért nem utazhatott Vulin Horvátországba, egyebek mellett Andrej Plenković horvát miniszterelnök nyilatkozott: „A horvát államvezetés elvárja, hogy mindenki, aki országunkba utazik, tisztelje a Horvát Államot. Korábbi látogatásai alkalmával Aleksandar Vulin nemegyszer sértő kijelentéseket tett Horvátország és a horvát nemzet tekintetében. Nem vagyunk biztosak abban, hogy pillanatnyilag előnyös lenne, ha teret adnánk ennek a viselkedésnek.”

Damir Krstičević igazságtalannak tartja a szerb kormány döntését, mert mint kifejtette: ő és Vulin két különböző világ.

– Én a horvát katonaság és a nemzetbiztonság erősítésére összpontosítok. Munkám során legfontosabb szempont az értékek tiszteletben tartása, valamint a felelősség. Emellett soha senkivel nem teszem azt, amit nem szeretném, ha velem tennének. Horvátország döntése igazságos volt. Így válaszoltunk Vulin provokációira – fogalmazott Krstičević.

Erre a nyilatkozatra Vulin is reagált, még ha röviden is: „Valóban két különböző világ vagyunk. Én nem vagyok fasiszta.”