2024. szeptember 8., vasárnap

Folytatódik a huzavona Herkóca ügyében

A belügyminisztérium másodfokon is megtiltotta a radikálisok nagygyűlésének megtartását

A Közigazgatási Bíróság újvidéki kihelyezett osztálya megsemmisítette a belügyminisztérium a Szerb Radikális Párt május 6-i, herkócai nagygyűlése megtartásának a megtiltásáról szóló határozatát, ám nem sokkal később a belügyminisztérium ismét megtiltotta a szóban forgó rendezvény megtartását.

– A belügyminisztérium rendőrségi igazgatósága a Közigazgatási Bíróság döntésével összhangban járt el. A döntésben a bíróság ugyanis megállapítja, hogy a rendőrségi igazgatóság, mint a Szerb Radikális Párt herkócai nagygyűlése megtiltásának tekintetében illetékes másodfokú szerv, köteles lett volna megsemmisíteni a nagygyűlés megtartásának megtiltásáról szóló elsőfokú rendőrségi határozatot, mivel a rendezvényt nem a megfelelő módon, azaz nem az összes szükséges adat feltüntetésével jelentették be. A Közigazgatási Bíróság álláspontja szerint a rendezvénybejelentő lapot azért nem lehet teljesnek tekinteni, mivel a dokumentumot az SZRP szerémségi körzeti szervezetének az elnöke írta alá, miközben a rendezvénybejelentőben az áll, hogy a Szerb Radikális Párt szervezi a rendezvényt. Mindezzel összhangban a rendőrségi igazgatóság hatályon kívül helyezte az elsőfokú rendőrségi határozatot, majd újbóli döntéshozatal céljából ismét előterjesztette a rendezvénybejelentőt, végül pedig a hiányosságok elhárítására utasította a szervezőket, akik ennek a felkérésnek eleget is tettek. A rendezvénybejelentő kiegészítését követően ismét kézbesítették a szervezőknek a herkócai rendezvény megtartásának a megtiltásáról szóló döntést – olvasható a belügyminisztérium indoklásában.

IDŐUTAZÁSRA INVITÁLTAK

A radikálisok a nagygyűlésen szeretnének – vagy szerettek volna – megemlékezni a hírhedt, 1992-ben ugyanezen a napon megtartott nagygyűlésükről, amelyen nemkívánatosnak minősítették a helybeli horvátokat, és elüldözésükre uszították a helyi szerb lakosságot. A párt azután döntött úgy, hogy „időutazással” ajándékozza meg Szerbia és Herkóca polgárait, hogy az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), a hágai törvényszék utódja a közelmúltban hatályon kívül helyezte a hágai törvényszék 2016 márciusában hozott ítéletét, és részben helyt adva az ügyészség fellebbezésének, a herkócai horvát nemzetiségű lakosság üldöztetése és üldöztetésére való felbujtatás címén másodfokon 10 év fegyházelzárásra ítélte Vojislav Šešeljt, akit szinte pontosan két évvel korábban a hágai törvényszék első fokon a kilencpontos vádirat minden egyes pontja alól felmentett, azzal indokolván döntését, hogy az eljárás során az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania a Šešelj ellen felhozott vádakat. Az SZRP elnöke ellen az 1990-es években Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Vajdaság területén elkövetett gyűlöletszítás és háborús gaztettek elkövetése miatt emeltek vádat.

ELLENTÜNTETÉS SEM LESZ

Miután az SZRP bejelentette, hogy május 6-án a herkócai Szent Száva Művelődési Otthon előtti téren nagygyűlést tart, a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közölte, hogy aktivistáik ellentüntetést szerveznek, így fejezve ki véleményüket Šešeljről és mindarról, amit a politikus képvisel és aminek a szimbólumává vált. Ezeknek a rendezvényeknek a megtartását sem engedélyezte a belügyminisztérium.

Nem sokkal az SZRP beadványának ügyében meghozott másodfokú rendőrségi döntés közzététele előtt Nebojša Stefanović belügyminiszter kifejtette: „Garantálja, hogy május 6-án Herkócán senki semmiféle nagygyűlést vagy egyéb rendezvényt nem tart.” Az illetékesek a polgárok és a közbiztonság érdekében döntöttek úgy, hogy megtiltják az aznapra bejelentett összes rendezvényt – tette hozzá a belügyi tárca vezetője, akinek a szavai szerint Herkóca lakosságát igencsak felzaklatták az elmúlt napok és hetek hírei, illetve bejelentései.

Herkóca nem nagy település, így ha a belügyminisztérium engedélyezte volna a bejelentett rendezvényeket, nagy lett volna az esélye annak, hogy veszélybe kerül a közbiztonság – érvelt Stefanović, majd válaszolva az újságírói kérdésre, hogy a DP-nek és a VSZL-nek miért nem engedélyezték az ellentüntetés megtartását, aláhúzta: a belügyminisztérium nem a politikai párthovatartozás alapján mérlegel, kizárólag a biztonság megőrzését tartja szem előtt.