2024. szeptember 8., vasárnap

„Elvitte a cica a nyelvét?”

A parlament a katonaság helyzetének javításáról tárgyal

Való igaz, hogy a Szerbiai Katonaság nehéz helyzetben van, az is igaz, hogy néhányan kiléptek a soraiból, de az is, hogy sokkal jobb helyzetben vannak, mint voltak korábban – emelte ki tegnap Aleksandar Vulin védelmi miniszter a Köztársasági Képviselőház ülésén.

A parlament napirendjén több, katonaságot érintő törvényjavaslat és törvénymódosítási javaslat szerepel, amelyek elsődleges célja a hivatásos katonák életkörülményeinek a javítása, de vitáznak a nemzetbiztonság védelmét szolgáló adatok feldolgozásának és védelmének a módjáról, módosítják majd a fegyverek és a katonai felszerelések gyártásával és eladásával foglalkozó törvényt, illetve napirenden szerepel még többek között a Szerbiai Katonaság országhatáron kívüli alkalmazásáról szóló törvény, valamint a katonai oktatással foglalkozó törvény is. A törvényjavaslatokra benyújtott módosítási indítványok vitáját meghatározta egyrészt az a dilemma, hogy a védelmi miniszternek katonaviseltnek kell-e lennie vagy sem. Boško Obradović, a Dveri mozgalom képviselője felolvasta a Szerbiai Katonai Szakszervezet közleményét, és több alkalommal is szóvá tette, hány hivatásos katona hagyta el a Szerbiai Katonaságot a rossz munkakörülmények és a kellő megbecsülés hiánya miatt. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány négy évvel ezelőtt megígérte, hogy a katonáknak megoldja a lakhatási gondjait, illetve tavaly döntés is született, hogy 500 eurós négyzetméterenkénti áron 6 városban több mint 17 ezer lakás épül katonák és rendőrök számára. Zorana Mihajlović építésügyi miniszter januári bejelentése szerint az építkezéseknek március elsején meg kellett volna kezdődniük, erre azonban még nem került sor, ezért feltette a kérdést: mikor kíván a védelmi minisztérium tenni a katonaság szociális helyzetének a javítása érdekében? Miután többszöri felszólalása után sem kapott választ, Obradović ezzel a mondattal fordult a miniszterhez: „Miért nem ad választ a konkrét kérdéseimre, elvitte tán a cica a nyelvét?”

Maja Gojković, a parlament elnöke a képviselői székből, a Szerb Haladó Párt képviselőjeként felszólalva többször is védelmére kelt Vulinnak, mondván, véleménye szerint semmi értelme a szakszervezeti szervezkedésnek a védelmi szervek esetében, illetve hogy a katonaviseltség követelménye diszkriminálná a női miniszterjelölteket. Végül Vulin rámutatott, valóban többen elhagyták a katonaság sorait, de hogy hányan, arra már nem volt hajlandó válaszolni, arra hivatkozott, hogy ez nem nyilvános adat. Elmondta, növelték a katonák fizetését, a 30-40 ezer dináros átlagfizetést 52 ezerre növelték, s ehhez még járnak különféle juttatások. Elmondta, a katonák sokkal jobb körülmények között dolgoznak, mint évekkel ezelőtt, jobb a felszerelésük is. A lakások kapcsán azonban nem cáfolta az elhangzottakat, de információval sem szolgált.