2024. szeptember 8., vasárnap

Kétnapos törökországi látogatásra utazik Aleksandar Vučić

A szerb elnök Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására látogat Törökországba. A látogatásról a két államfő még idén március végén megállapodott, miután Koszovón letartóztatták Marko Đurićot. A török államfő akkor azt mondta, nagyra értékeli a szerb kormány és Vučić bölcs és hidegvérű lépését, a szerb elnök pedig kiemelte, Szerbia számára továbbra is a béke és a jövő a fontos, de nem teszi lehetővé a saját népének és az állam megaláztatását.

A két államfő még akkor leszögezte, a bilaterális kapcsolatok továbbra is emelkedőben vannak, és még szorosabb együttműködésre számítanak. Erről konkrétan is szó lesz a ma kezdődő találkozón. A hírt Erdogan kabinetje is megerősítette. A török elnöki kabinet közleménye külön hangsúlyt fektet továbbá a látogatás keretében megrendezésre kerülő, és a két ország közötti együttműködésről szóló Fő Tanács első találkozójára. Ennek keretében tárgyalnak a Szerbia és Törökország közötti kétoldalú kapcsolatokról, valamint arról, hogy milyen lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az együttműködésük erősebb legyen. Emellett regionális és nemzetközi történésekről is szó esik majd.

A kétnapos látogatás alkalmával a tárgyalásokon szó lesz még  a két ország gazdasági együttműködéséről is. Fikri Isik, az ankarai kormány alelnöke ugyanis márciuban, Belgrádban tett látogatása alkalmával kijelentette, Szerbia Törökörszág számára kulcsfontosságú állam a Balkánon, és bár nem közvetlen határosak egymással, Szerbiára úgy tekintenek, mintha szomszédok lennének. Mint mondta, Szerbia fejlődése az egész Balkán fejlődését jelenti. A török vállalatok részt szeretnének venni a szerbiai infrastruktúrális projektek megvalósításában. Egy ilyen közös, realizálásra váró projektumként a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya kiépítését emelte ki.

Vučić január végén járt Törökországban, amikor egy háromoldalú isztambuli találkozó keretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Bakir Izetbegovićtyal, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagjával talákozott. A szerb államfő akkor azt mondta, bármi történik is, a régióban a békét és a stabilitást meg kell őrizni.

A bilaterális kapcsolatokat illetően mindkét fél jelentősnek ítélte meg Erdogan államfő tavalyi, belgrádi látogatását. Vučić akkor azt mondta, Szerbia barátként tekint Törökországra: ‒ Nem 1389-et írunk, hanem a 2017-ben járunk, és a lehető legjobb kapcsolatok kiépítésére törekszünk Törökországgal. Szerbia volt az első olyan ország, amely a puccs idején a legitim és jogszerűen megválasztott szervek és törökországi intézmények védelme mellett állt ki – emlékeztetett Vučić.

Szerbia elnöke ma elsőként Isztambulba látogat, ahol Erdogan államfővel közösen részt vesz a török gazdasági kapcsolatok bizottsága által szervezett üzleti fórumon.