2024. szeptember 8., vasárnap

Júniusban megnyithatnak három új tárgyalási fejezetet

Jadranka Joksimović nem támogatja, hogy együttesen valósuljon meg a balkáni régió országainak európai integrációja

Szerbia készen áll az újabb tárgyalási fejezetek megnyitására az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások keretében – közölte Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter, aki szerint június végéig, a bolgár EU-elnökség ideje alatt, legalább három fejezet nyílhat meg.

Jadranka Joksimović (Fotó: Beta)

Jadranka Joksimović (Fotó: Beta)

Mint a miniszter beszámolójából kiderült, Szerbia a következő fejezetek megnyitására áll készen: 33. (pénzügyi és költségvetési rendelkezések), 17. (gazdasági és pénzügyi jog), 18. (statisztika), 9. (pénzügyi szolgáltatások) és a 13. (halászat). Mindemellett az illetékesek már az egyéb fejezetek megnyitását szavatoló tevékenységet is megkezdték – mutatott rá Joksimović, aki Emmanuel Macron francia államfő azon nyilatkozatára is reagált, hogy az EU-nak a nyugat-balkáni országokkal történő bővítését fel kellene függeszteni addig, amíg Brüsszel nem talál választ az európai közösséget belülről felőrlő problémákra, de azokat az értékeléseket is kommentálta, hogy Szerbia Oroszország trójai falova.

– Szerbia nem trójai faló, és sem Oroszországé, sem pedig más államé. Szerbia megítélése a világban sokkal kedvezőbb, mint korábban. A nemzetközi közösség mind jobban tiszteli Szerbiát, hiszen Aleksandar Vučić államfővel az élen a lehető legjobb fényben tüntetjük fel országunkat. Szerbia őszintén viszonyul az EU-hoz, soha nem ígér olyasmit, amit nem tud teljesíteni. A hitelességet nem lehet hazugságokra támaszkodva építeni. Azt is fontosnak tartom aláhúzni, hogy ellenzem azt az elképzelést, hogy a balkáni régió országai együttesen tárgyaljanak az EU-val, illetve „csomagban” csatlakozzanak az Unióhoz. Mindegyik országnak más a teljesítménye, eddig Szerbia és Montenegró a legsikeresebb az EU felé vezető úton – taglalta Joksimović.

A miniszter nem ért egyet azzal, hogy az EU felé vezető úton Szerbiának kizárólag a 35-ös, Koszovóval foglalkozó fejezetre kell összpontosítania. Az integráció során minden fontos, kezdve a törvényhozástól az európai mércék meghonosításán át az EU-hoz való alkalmazkodásig – fejtette ki Joksimović, mondván, hogy legnehezebb fejezetként a 23.-ra (bírósági és alapvető jogok) és a 24.-re (igazság, szabadság és biztonság) tekint, mivel ezek nyíltak meg az elsők között, és ezek lesznek azok, amelyeket utoljára zárnak le.