2024. szeptember 7., szombat

Prioritás a kijárat a tengerre

Olasz építő- és infrastrukturális vállalatok vennének részt a Belgrád–Bar vasútvonal felújításában

A nyugat-balkáni térség szállítmányozási közössége – amelynek központja Belgrádban van – hozzájárul a térség országainak jobb összekötéséhez és az infrastrukturális projektumok hatékonyabb megvalósításához – jelentette ki Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter az Együtt építünk: Szerbia, Olaszország és Montenegró elnevezésű nemzetközi tanácskozáson Belgrádban.

Zorana Mihajlović az Együtt építünk: Szerbia, Olaszország és Montenegró elnevezésű nemzetközi tanácskozáson Belgrádban (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović az Együtt építünk: Szerbia, Olaszország és Montenegró elnevezésű nemzetközi tanácskozáson Belgrádban (Fotó: Beta)

A térség legfontosabb infrastrukturális projektumai közül a miniszter az úgynevezett Béke Autópályát (Niš–Merdare–Pristina) emelte ki, amelynek első, Niš és Pločnik közötti 39 kilométeres szakasza 2019-ben kezdhet el épülni. Ehhez hasonlóan meghatározó projektum a Belgrád–Szarajevó autópálya kiépítése és a Belgrád–Niš vasútvonal felújítása – emelte ki Mihajlović.

– Az infrastrukturális beruházások szempontjából Szerbia vonzó ország, egyebek mellett éppen azért, mert Belgrád a központja a nyugat-balkáni térség szállítmányozási közösségének. A közösség titkársága már működik, az igazgatót, annak helyettesét és tanácsadóját pedig a közeljövőben választhatják meg. A szállítmányozási közösségen belül megvitatjuk az országainkat összekötő infrastrukturális projektumokat és azok finanszírozásának a részleteit. Mivel ezek az országok mind európai uniós csatlakozásra törekszenek, azt is felülvizsgáljuk, hogy az EU hol és miben tudná támogatni projektumainkat – taglalta Mihajlović.

Ugyanezen a konferencián a tárcavezető megerősítette, hogy folytatódnak a Belgrád–Bar vasútvonal felújítási munkálatai, valamint azt is, hogy olasz vállalatok érdekeltek a szerbiai vasúthálózat felújításában.

Lo Cascio, Olaszország belgrádi nagykövete szerint a szerb fővárosban jelenleg már 50 olasz infrastrukturális és építési vállalat üzletel, és igencsak érdekeltek a szerbiai és a montenegrói projektumokban. A konferencia keretében megtartott trilaterális – Szerbia, Montenegró és Olaszország – egyeztetésen a felek elsősorban a 11-es közlekedési folyosó vasúthálózatának és a Belgrád–Bar vasútvonalnak a tekintetében tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről. A Belgrád–Bar vasútvonal szerbiai szakaszának egy részét, a Resnik–Valjevo 77 kilométeres szakaszt már felújították – a kivitelezésben az orosz állami vasutak vettek részt –, a Valjevo–Vrbnica szakasz esetében pedig a megvalósítási terv már elkészült, a műszaki tervdokumentáció és a kivitelezéshez szükséges pénz viszont egyelőre még nincs meg – magyarázta Zorana Mihajlović miniszter, mondván, hogy Szerbiának fontos a kijárat a tengerre, ezért tekint prioritásként a szóban forgó projektumra.

Szerbia pillanatnyilag 16 milliárd euró értékben valósít meg infrastrukturális projektumokat, ezek között az említettek mellett az egyik legfontosabb a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése – hangsúlyozta Mihajlović.