2024. szeptember 7., szombat

Megválasztották pénzügyminiszternek Siniša Malit

Az ellenzék ma is a korábbi polgármester vélt vagy valós botrányokkal terhelt múltját hangsúlyozta

A Szerbiai Képviselőház ma többórás vitát követően megválasztotta pénzügyminiszternek Siniša Malit, Belgrád eddigi polgármesterét. Ana Brnabić miniszterelnök beterjesztését a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, az Egységes Szerbia, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselői támogatták szavazatukkal. Mali a szavazást követően azonnal esküt tett. Dušan Vujović korábbi pénzügyminiszter személyes okokra hivatkozva mondott le tisztségéről.

Ana Brnabić: Malit korábbi polgármesteri tevékenysége teszi alkalmassá a pénzügyi tárca vezetésére (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Malit korábbi polgármesteri tevékenysége teszi alkalmassá a pénzügyi tárca vezetésére (Fotó: Beta)

Ana Brnabić indoklása szerint Malit korábbi polgármesteri tevékenysége teszi alkalmassá a pénzügyi tárca vezetésére, „hiszen Belgrádot a csőd városából sikeres helyi önkormányzattá tette”.

A tegnapi és a mai vita során az ellenzéki képviselők elsősorban a Mali nevével összefüggésbe hozott botrányokat, állításokat emelték ki pénzügyminiszterré való megválasztásának az akadályaként: plagizált doktori értekezés, adóparadicsomokban alapított vállalatok igazgatói tisztsége, a savamalai botrány, 24 lakás feletti tulajdonjog egy bulgáriai üdülővárosban, a 83 ezer eurós karácsonyfa Belgrád központjában és a Marija Mali (volt feleség) által korábban felhozott vádak. A miniszterelnök ennek okán képmutatónak nevezte a képviselőket. A képviselőket zavarják Mali állítólagos botrányai, miközben Belgrád korábbi, történelmi adóssága senkit nem zavart – érvelt Brnabić.

Ma a miniszterelnök tényleges befolyásával kapcsolatban is több észrevétel elhangzott a parlamenti vita során, egyesek Mirko Cvetković valamikori kormányfőhöz hasonlították, aki Boris Tadić akkori államfő árnyékából irányította a kormányt.

Brnabićot kizárólag azért választották meg kormányfőnek, mert Aleksandar Vučić államfő úgy akarta – fejtette ki Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője. Mint hozzátette, maga Vučić is elismerte, hogy Brnabićot sem a hatalmi többség parlamenti képviselői, sem a kormánykoalíció gerincét alkotó Szerb Haladó Párt vezetői politikusai nem óhajtották a kormány élén látni. Ami pedig Malit illeti, ha már annyira sikeresen irányította polgármesterként a várost, akkor miért nem maradhatott a szóban forgó tisztségben – kérdezte a miniszterelnököt Jerkov, majd megjegyezte, hogy a belgrádi helyhatósági választásokon választási listáján az SZHP szinte elrejtette Siniša Mali nevét, így akik arra a listára szavaztak, biztosan nem Maliról fejtették ki a véleményüket.

– Ha a belgrádiak valóban kifejthetnék, vagy kifejthették volna a véleményüket Maliról, biztosan lenne mondanivalójuk, hiszen éllovas azok között a politikusok között, akiknek a nevéhez botrányok fűződnek – fogalmazott Jerkov.

Dijana Vukomanović, a Mozgalom Szerbia Megmentéséért–Új Szerbia frakció képviselője megállapította, hogy ha megválasztják és bekerül a kormányba, szürke eminenciásként Mali lesz a kormány valódi elnöke.

Keddi nap lévén, a képviselők képviselői kérdést is intézhettek a kormányhoz. A Szerb Radikális Párt arra volt kíváncsi, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter előtt ismeretes-e a tény, hogy a belgrádi Savski venac városi helyi közösség rendőrigazgatósága elutasította a párt kérvényét, hogy tiltakozást szervezzenek a Mirdita, dobar dan elnevezésű rendezvény napján, azaz ellene. Miljan Damjanović szavai szerint a szóban forgó rendezvényt a „siptár lobbisták szervezik”, „a rendőrség pedig azzal az indoklással utasította el a radikálisok tüntetését, hogy Koszovó független állam”.

Marija Janjušević, a Dveri képviselője Aleksandar Vučić államfőhöz intézett kérdést – függetlenül attól, hogy a köztársasági elnök nem tagja a kormánynak: „Mikor adják vissza a nyugdíjasoknak az elrabolt pénzüket?” Ugyanez a képviselő Zlatibor Lončar egészségügyi minisztertől arra szeretne választ kapni, hogy Szerbiát havonta valóban 120 szakorvos hagyja-e el.

Az újságírókat érő támadások kapcsán Ana Stevanović (Elég volt!) azt szerette volna megtudni, hogy az illetékesek tíz hónap alatt miért nem jutottak még eredményre a Dragana Pećo, a KRIK oknyomozó újságírói egyesület újságírójának lakásába való betörést követően indított nyomozásban. Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője pedig arra volt kíváncsi, hogy a szerbiai rendőrség bűnügyi főigazgatósága miért nem kapott még új parancsnokot, tekintettel arra, hogy a szóban forgó tisztség másfél éve betöltetlen.