2024. szeptember 7., szombat

Akik Szerbiát látják gazdagnak

Többnapos látogatását zárta ma Belgrádban Bissau-Guinea parlamentjének elnöke

Bissau-Guinea elkötelezte magát a szerb területi integritás és szuverenitás tiszteletben tartása mellett, az ország nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét – jelentette ki az Ana Brnabić kormányfővel folytatott mai eszmecsere során Cipriano Cassamá, Bissau-Guinea képviselőházának elnöke. Az afrikai ország teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott 1244-es határozatot és annak gyakorlati érvényesülését – közölte a házelnök. A vendég arról is szólt, hogy szerbiai tartózkodásának ideje alatt alkalma volt beszélgetni a hazai üzleti élet képviselőivel is, sorra vették, melyek azok a területek, amelyeken sikeresen együttműködhetne a két ország. A gazdasági kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről Brnabić és Cassamá is tárgyalt Belgrádban. Brnabić meggyőződésének adott hangot, hogy a baráti kapcsolatokhoz megfelelő alappal rendelkezik a két állam, hiszen az el nem kötelezett országok szövetsége idején a kooperáció igen magas szinten volt a volt Jugoszlávia és Bissau-Guinea között. Ezeket a hagyományosnak számító baráti államközi viszonyokat kell most újra fejlesztenünk –hangsúlyozta Brnabić a találkozó alkalmával.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A szerb kormányfő beszámolt a vendégének arról is, milyen a gazdasági helyzet Szerbiában, azt mondta, az elmúlt években az ország nehéz gazdasági reformokat vitt véghez a gazdasági egyensúly megteremtése és a versenyképes piac létrehozása céljából. Úgy fogalmazott: Szerbia ma elég erős államnak számít ahhoz, hogy stratégiai szempontokat követve az Európai Unióhoz kösse magát, ugyanakkor felújítsa a hagyományosan barátinak számító kapcsolatokat minden más országgal is.

Ana Brnabić ígéretet tett arra, hogy a szerb kormány megtalálja a megoldást a bissau-guineai egyetemi hallgatók ösztöndíjazására, s fokozatosan növelni tudja majd az ebből az országból fogadott hallgatók számát. Aláhúzta, véleménye szerint a hosszú távú barátságok a legkönnyebben éppen az oktatási rendszeren belül, a leendő generációk közötti összeköttetések megteremtése révén jönnek létre.

Cipriano Cassamá egyébként többnapos szerbiai látogatást tudhat maga mögött. Hétfőn Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, kedden pedig Maja Gojković, a szerb képviselőház vezetője is fogadta. A nyugat-afrikai politikus hazánkról szólva egy alkalommal azt mondta: Szerbia fejlett, gazdag állam. Bissau-Guineában, mint mondta, 11 éven át dúlt a háború, s többek között ez az oka, hogy országa kiáll a szerbiai szuverenitás mellett. Az afrikai tisztségviselő a három nap leforgása alatt beszélgetett Alekdandar Vučić államfővel, Ivica Dačić külügyminiszterrel és Branislav Nedimović mezőgazdasági tárcavezetővel is. Vendéglátóját, Maja Gojkovićot meghívta Bissau-Guineába egy hasonló hivatalos látogatásra.