2024. szeptember 7., szombat

Biztonságosabb fizetési forgalmat ígérnek

A bankkártya-felhasználókat a kártyájukkal történt visszaélést követően 3 ezer dinárig terhelné felelősség

Pénzügyhöz, pénzügyi szolgáltatásokhoz és fizetési forgalomhoz kapcsolódó törvényjavaslatok szerepelnek a Szerbiai Képviselőház ma megkezdődött, hatodik rendkívüli ülésének napirendjén. A Szerbiai Nemzeti Bank beterjesztése nyomán a képviselők a pénzügyi szolgáltatások igénybevevőinek távolsági ügyletkötés esetén szavatolt védelméről, a pénzügyi biztosításról, a bankközi illetékekről és a bankkártyával lebonyolított fizetés tekintetében hatályos különleges szabályokról szóló törvényjavaslatokról, valamint a fizetési forgalomról, a Szerbiai Nemzeti Bankról, a gazdasági társaságokról és a csődeljárásról szóló törvények módosítási és kiegészítési javaslatairól vitáznak. Emellett napirenden szerepelnek a Szerbia és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank közötti három aktuális hitelmegállapodás megerősítéséről szóló törvényjavaslatok és a Köztársasági Közbeszerzési Jogvédelmi Bizottság négy tagjának a megválasztására vonatkozó javaslat.

OLCSÓBB LESZ A KÁRTYÁS FIZETÉS 

A pénzügyhöz kapcsolódó törvényjavaslatok beterjesztőjének nevében Jorgovanka Tabaković bankkormányzó indokolta meg a javaslatokat, elsősorban azokat, amelyek a bankkártyával történő fizetés körülményeit és költségeit szabályozzák. Elmondása szerint az összes szerbiai pénzügyi tranzakció 57 százaléka kártyával történik, s az összes bankkártyával történő fizetés 80 százalékát külföldön dolgozzák fel külföldi fizetési forgalmi rendszerekben, amelyek felett Szerbiának semmilyen hatásköre nincsen – emelte ki Tabaković. Mint hozzátette, a vonatkozó javaslat előirányozza, hogy a bankok térítésmentesen állítsák ki szerbiai ügyfeleiknek azokat a bankkártyákat, amelyek kizárólag a szerbiai rendszerhez kapcsolódnak. Ezzel egyrészt az a cél, hogy tovább népszerűsítsék a kártyás fizetést, másrészt pedig szeretnék biztonságosabbá tenni azt, és teljes mértékben szerbiai irányítás alá helyezni a kártyás fizetési forgalmat – magyarázta a jegybank kormányzója, akinek a felszólalásából az is kiderült, hogy a bankközi illetékekről és a bankkártyával lebonyolított fizetés tekintetében hatályos különleges szabályokról szóló törvényjavaslatban előirányzott rendelkezések nyomán olcsóbbá válna a kártyaterminálok (POS-terminál) használata, így a jövőben feltehetőleg több létesítmény kínálná fel a bankkártyás fizetés lehetőségét. Mint elhangzott, ennek a kedvező hatását az üzletek, a boltok is megéreznék, hiszen ha felkínálják a kártyás fizetés lehetőségét, feltehetőleg bővíteni tudják majd vásárlói körüket.

GYORSABB ELJÁRÁS TÉVES ÁTUTALÁSKOR

A fizetési forgalomról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslatában előirányzott szabályok szerint a kártya ellopása és a vele való visszaélés esetén a kártya felhasználóját nem 15 ezer, hanem csak 3 ezer dinárig terhelné felelősség, az azt meghaladó összeget a bank lenne köteles megtéríteni a felhasználónak. Ugyanennek a törvénymódosítási javaslatnak köszönhetően a jövőben egyszerűbbé és gyorsabbá válna az eljárás abban az esetben, ha valaki téves folyószámlára utalt át pénzt.

A pénzügyi szolgáltatások igénybe vevőinek távolsági ügyletkötés esetén szavatolt védelméről szóló törvényjavaslat az internetes vagy mobiltelefonos vásárlás, illetve fizetés biztonságát hivatott magasabb szintre emelni, a Szerbiai Nemzeti Bankról szóló törvény módosítási és kiegészítési javaslata pedig előirányozza, hogy a jegybank 2019. január 1-től átvegye az Adóhivataltól hatásköreinek egy részét.