2024. szeptember 7., szombat

Két újabb MiG-29-essel gyarapodott a légiflotta

Aleksandar Vučić: vadászgépekkel és harci helikopterekkel erősödik a katonaság

A batajnicai katonai repülőtérre két MiG-29-es vadászgép érkezett meg ma Oroszországból, hogy a szerb katonaság légi felszereltségét erősítse. A vadászgépek ünnepélyes fogadásán Aleksandar Vučić államfő is jelen volt. Beszédében kiemelte, könnyek szöktek a szemébe, amikor meglátta, hogy újabb két repülő került operatív használatba.

A MiG-29-es vadászgép (Fotó: Beta)

A MiG-29-es vadászgép (Fotó: Beta)

Az államfő hangsúlyozta, a novemberi katonai parádén a mai két vadászgéppel már nyolc MiG-29-es gép repülhet fel, majd reményét fejezte ki, hogy ezeket a gépeket azokról a hősökről nevezik majd el, akik az 1999-es NATO-bombázásokban Szerbia védelméért életüket áldozták. Elmondta, az embereknek tudniuk kell, hogy a Szerbia védőszárnyai ma már jelentősen megerősödtek a korábbi időszakhoz képest.

– Annak idején, amikor védelmi miniszter voltam, csak egy MiG-29-ese volt a katonaságnak, az is javításon. Ma a gépparkban három áll készenlétben, de 10-12 nap múlva már hat lesz, két hónap múlva pedig kilenc, s ezek közül 8-at a katonai légi bemutatón megtekinthetnek az érdeklődők – mondta Vučić. Azt is hozzátette, hogy jelenleg a repülőgépműhelyekben hat vadászgép javításán dolgoznak orosz és hazai szakemberek.

Üdvözlet a pilótának (Fotó: Beta)

Üdvözlet a pilótának (Fotó: Beta)

Az államfő hozzátette, Szerbia folytatni fogja a katonaság megerősítését.

– Mintegy 12-14 hónap múlva hét orosz helikopterek érkezésére számítunk, vagyis négy MI-35-re, és még három MI-17-re. Kettőt már tavaly megvettünk. Ugyanakkor további kilenc H-145M típusú helikoptert várunk. Ezzel teljesen felfrissítjük az ország légiflottáját – emelte ki Vučić, majd hozzátette, hogy nem elég az új technológia, szakemberek képzésére és fiatal pilóták jelentkezésére is szükség van.

– A jelenlegi csodálatos szakemberek mellé fiatalokra van szükség. Az üzemanyag kifizetése sem okoz problémát, lesz rá pénzünk, de emberekre van szükségünk. A katonaság sorainak betöltését magasabb fizetéssel szeretnénk ösztönözni már az év végétől, ugyanakkor a katonaság számára új lakások épülnek, de javítanunk kell a katonai oktatáson, hogy a fiatalok számára érdekessé tudjuk tenni a katonaságot – hangsúlyozta az államfő.

Aleksandar Vučić: Szerbia folytatja a katonaság felerősítését (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Szerbia folytatja a katonaság felerősítését (Fotó: Beta)

A négy MI-35-ös harci helikopter majd csak egy év múlva érkezik meg Oroszországból.

– Harci helikopterekre van még szükségünk, ennek kapcsán személyesen intézek levelet Vlagyimir Putyinhoz és Szergej Sojguhoz. Arra kérem majd őket, hogy legalább két MI-35-ös helikoptert küldjenek el a katonai felvonulásra, hogy Szerbia polgárai megtekinthessék azokat a hatalmas fegyvereket, amit vettünk – emelte ki Vučić. Majd azzal folytatta, hogy az eddigi legnagyobb katonai parádéval készülnek, hiszen novemberben először vonultatnak fel mintegy száz tankot, köztük a T-72-s orosz tankokat és a BRDN-2-es páncélautókat. Hangsúlyozta, ez a felvonulás megmutatja majd Szerbia komoly harci erejét.

A MiG-ek fogadásán jelen volt Aleksandar Vulin védelmi miniszter és Ljubiša Diković, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke is.