2024. szeptember 7., szombat

Mennyibe kerülne a kötelező sorkatonai szolgálat?

Aleksandar Vulin védelmi miniszter mai nyilatkozata szerint nevetségesek azok a becslések, miszerint a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása mintegy 700 millió euróba kerülne Szerbiának. Mint mondja, nem kíván becslésekbe bocsátkozni, de a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása ennél jelentősen kisebb teher lenne az állami költségvetésre nézve.

A Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában, azt indokolva, miért lenne szükség ennek a lépésnek a megtételére, azt mondta, Szerbiának készen kell állnia minden esetleges támadásra. Csak egy erős katonaság, illetve erős ország szavatolhatja a békét.

Aleksandar Vučić államfő korábbi bejelentése szerint az állam fontolóra vette a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, erre várhatóan két három éven belül sor kerülhet. Az államfő szavai szerint a katonai szolgálat 3–6 hónapig tartana, és azok a férfiak, akik teljesítették a kötelező katonai szolgálatot, elsőbbséget élveznének az állami és a közszolgálatokban való munkavállalásnál.

Ami viszont a katonai szolgálat visszaállítását illeti 2016-ban, amikor még Zoran Đorđević állt a védelmi minisztérium élén, elmondta, hogy az előzetes tanulmányok szerint a kötelező katonai szolgálat bevezetése az első évben legalább 70 milliárd dinárt (mintegy 600 millió eurót) követelne meg, hiszen az új szolgálatosok számára a katonaság jelenleg nem rendelkezik megfelelő kapacitással, egyenruhával és más felszereléssel sem. Az idő múlásával azonban ez az összeg évről évre csökkenne.