2024. szeptember 7., szombat

A hiányzó harminc méter

A hét végéig elindul a közúti forgalom is az új Žeželj-hídon

A hét végéig megnyitják a közúti forgalom számára is az újvidéki új Žeželj-hidat, derült ki Aleksandar Vučić szerb államfő és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetőjének tegnapi találkozóján. Fabrizi arról beszélt, hogy az EU mintegy 30 millió euróval támogatta a híd megépítését, továbbá a bekötőutaknak az aszfaltozását, mert felismerte, a hídnak nagy jelentősége van, a regionális összeköttetést, Szerbia gazdaságának erősödését szolgálja.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Vučić köszönetet mondott az Európai Unió által nyújtott segítségért, nemcsak ennek a hídnak a megépítése, hanem a többi közösen véghez vitt projektum kapcsán is. Meggyőződését fejezte ki: az EU-integráció a jövőbe, a békébe és a stabilitásba való befektetést jelenti. Nem kizárólag Szerbia számára jelentős a beruházás, hanem az egész régió szempontjából, értékelte. Fabrizival beszéltek még a csatlakozási tárgyalások előrehaladásáról és a Koszovóval kapcsolatos kérdések rendezésének fontosságáról is.

Ahogyan más ügyeket Szerbiában, a híd átadásának a kérdését sem kerülték el a politikai csatározások. Igor Mirović tartományi kormányfő ugyanis még július 13-án kijelentette, hogy „a jövő héttől a teljes funkcióját elnyeri az új híd”, azaz a vasúti forgalom mellett elindulhat rajta a közúti is.

A híd ünnepélyes átadását mégsem tartották meg, s két héttel ezelőtt Borislav Novaković, Újvidék korábbi polgármestere kritikával illette Aleksandar Vučić köztársasági elnököt, melyben meggyőződésének adott hangot, hogy az államfő elfoglaltsága miatt kell az újvidékieknek várniuk a híd hivatalos átadására, Vučić nehezen tudja összeegyeztetni elfoglaltságait az uniós adminisztráció tagjainak elfoglaltságaival és a nyári szabadságokkal. Már régóta használhatnák a városban a hidat, állapította meg.

Nagyjából harminc méter választja el az újvidékieket a „boldogságtól”, ilyen hosszú szakaszt kell még aszfaltozni (Ótos András felvétele)

Nagyjából harminc méter választja el az újvidékieket a „boldogságtól”, ilyen hosszú szakaszt kell még aszfaltozni (Ótos András felvétele)

Tény, hogy a hídon zajló munkálatok már befejeződtek, a helyszínen csak a hidat őrző munkások vannak, a bekötőutak is elkészültek – egy hozzávetőleg harminc méteres szakasz kivételével. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere mégis hevesen reagált ezekre a kijelentésekre: közölte, a hidat akkor fogják átadni, amikor minden készen lesz, senki sem Vučićra vár, hanem a munkálatok befejezésére.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a hídnak a vágánykettősén már áprilisban megindult a vasúti forgalom, 19 év után akkor gurult át először a Duna felett Újvidéknél valódi hídon utasokat szállító vasúti szerelvény. A közúti forgalom előtt nem nyithatták meg azonnal, ugyanis a bekötőutak, a híd körüli útkereszteződések rendszere akkor még nem épült ki. A projektum mintegy 53 millió euróba került, a bekötőutak építése további négymilliót vett igénybe.

A Žeželj-hidat eddigiekben helyettesítő Boško Perošević nevét viselő vashidat a terv szerint novemberig szétszerelik és elhordják.