2024. szeptember 7., szombat

120 méter helyett 80

Jövő tavasszal vonják fel az ország lobogóját az új belgrádi zászlóoszlopra

A bejelentett 120 méter magas zászlóoszlop kiépítése helyett, amit tavaly úgy harangoztak be, hogy az egyik legmagasabb zászlóoszlop lesz a világon, Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettesének bejelentése szerint a kormány egy 40 méterrel alacsonyabb, vagyis 80 méter magas zászlóoszlop felállítását hagyta jóvá Újbelgrádban, a Duna és Száva torkolatánál. Ezzel a magassággal Szerbia azonban már nem veszi fel a versenyt a világ zászlóoszlopaival, sőt a Balkán-félszigeten sem lesz kiemelkedő, hiszen a szomszédos országok közül néhányban már tapasztalt csoda ez. 

És habár a korábbi bejelentések szerint már az idén lobognia kellett volna rajta az ország lobogójának, hiszen Belgrád városi költségvetéséből elkülönítették rá a pénzt (200 millió dinárt), erre jövő tavaszig várni kell, hiszen mint ahogy azt Vesić bejelentette, a zászlóoszlop kivitelezőjének megválasztására októberben írják ki a versenypályázatot, ezt követően az év végén már tudni lehet ki építi meg ezt a 80 méter magas oszlopot.

Goran Vesić elmondta, a zászlóoszlop felállításának célja a lobogó kultuszának megerősítése. Reményét fejezte ki, hogy Szerbia más városai is követik majd a főváros példáját.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a zászlóoszlop felállítására Vajdaság és Zimony Szerbiához való csatolásának századik évfordulóján kerülhet sor – emelte ki a polgármester-helyettes, utalva a második világháborút követő, a trianoni békeszerződést megelőző eseményekre, a békekonferencia kezdetének évfordulójára.

Az oszlop kiépítésének költségeit a városi költségvetésből finanszírozzák majd.