2024. szeptember 7., szombat

Nagyobb havi járandóság, erősebb gazdaság

Siniša Mali: Az év végéig a gazdaságot érintő számos törvényjavaslat kerül a parlament elé

Az elkövetkező két-három hétben, de legkésőbb október elseje táján hatályon kívül helyezik a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvényt – jelentette be ma Siniša Mali pénzügyminiszter Belgrádban az amerikai gazdasági kamara tagjaival megtartott találkozón. Mint igyekezett rámutatni, a makrogazdasági mutatók kiválók, így lehetőség nyílik arra, hogy az év végéig olyan új ösztönző intézkedéseket vezessenek be, amelyek elősegíthetik a gazdaság további fejlődését. Bejelentése szerint az elkövetkező időszakban több törvényjavaslat is a parlament elé kerül. Köztük van a nyugdíjak csökkentéséről szóló törvény visszavonása, illetve a béreket terhelő járulékokról szóló törvényjavaslat, ami egyes terhek megszüntetését hozza.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali arról is említést tett, hogy az IMF (Nemzetközi Valutaalap) küldöttsége James Roaf vezetésével szeptember 24-től október 4-ig tartózkodik majd Szerbiában. Ez alatt az idő alatt szeretnék 6-7 különböző törvény kapcsán kikérni a tanácsukat. Az IMF-fel folytatott tárgyalások során dolgozzák ki a nyugdíjak emelésének részleteit is.

– Már ezen a héten, de legkésőbb a következő héten átadhatjuk majd a kormánynak az új rokkantsági és nyugdíjbiztosítási alapról szóló törvényjavaslatunkat, ami a nyugdíjak emelésének alapját képezi – magyarázta a pénzügyminiszter.

Elmondta, a közszférában való fizetésemelés és a nyugdíjak növelése várhatóan megnöveli majd a fogyasztást is, ami hozzájárul majd a bruttó hazai termék növekedéséhez. A miniszter szavai szerint a kormány célja megtartani, illetve felgyorsítani a gazdasági növekedést, ami hat hónap alatt az idén 4,9 százalékkal nőtt.

NEM LESZ MUNKANÉLKÜLISÉGI JÁRULÉK?

Siniša Mali bejelentései szerint már októberben napirendre kerülhet a járulékokról szóló törvény, ami szavai szerint jelentős mértékben megkönnyíti majd a szerbiai vállalkozások helyzetét. Azokat a járulékokat, amelyek plusz terhet jelentenek, meg szeretnének szüntetni. Ezek között van a fizetésekre számolt munkanélküliségi járulék, ami a bruttó fizetés 0,75 százalékát jelenti.

Elmondta továbbá, hogy a vállalkozóknak az egyik legnagyobb gondot az okozza, hogy nem tudják előre kiszámolni a járulékokat, hiszen minden önkormányzat a maga politikájának megfelelően külön járulékokat számol fel a területén működő cégeknek. Mali kiemelte, az új törvény hatályba lépése után erre már nem kerülhet sor.

Hozzátette, olyan ösztönző gazdasági környezetet szeretnének kialakítani az országban, amelyek motiválják a vállalkozókat, és tehermentesítenék a fizetéseket is.

Elmondta ugyanakkor, hogy több kezdeményezés érkezett a vállalkozók részéről a vagyonadóról, a nyereségadóról, a jövedelemadóról és a szociális járulékról szóló törvények módosítása kapcsán. Kiemelte, a nyereségadóról szóló törvény egyik legfontosabb módosítása az amortizációs érték leírásának felgyorsítása, ami az innovációs tevékenységeknél nagyon fontos. Vagyis ezáltal felgyorsul majd az új technológiába való befektetés is.

MEGREFORMÁLJÁK AZ ADÓHIVATALT

Kidolgozás alatt van az adóhivatal és a vámrendszer reformja is.

– 2021 végéig várhatóan befejeződik majd az adóhivatal reformja, hiszen erre már megvan a szükséges pénz – mondta a miniszter. Szerbia a Világbanktól 50 millió dollárt kapott új szoftverek és felszerelések beszerzésére, illetve új objektumok kiépítésére. Jelenleg a reform stratégiai kidolgozása folyik, és az év végén már meg is kezdődhet a reformok megvalósítása, addig azonban ellátogatnak majd Szlovéniába, hogy betekintést nyerjenek abba, hogyan működik ott az adóhivatal.

– Elkészül az adómemóriás pénztárgépekről szóló új törvény is, aminek köszönhetően az adóhivatal folyamatosan új információkhoz juthat majd a terepről. Ugyanakkor az adó-visszaigénylés lehetőségével is foglalkozunk. Négy-öt hónap múlva már kész fiskális stratégiával rendelkezünk majd – mondta.

Szégyennek nevezte, hogy több helyen nem adnak fiskális számlát, ugyanakkor több vendéglátóipari létesítmény adóhátralék miatt zár be.

Elmondta továbbá, hogy egyre több az olyan vállalkozó, aki becsülettel eleget tesz az állam iránti kötelezettségeinek, az államnak pedig kötelessége, hogy nyilvánossá tegye, mire költi az adóból származó pénzt.

ADÓSSÁGTÖRLESZTÉS

A pénzügyminiszter elmondta többek között azt is, hogy szeptemberben az országvezetés több milliárd dollárt törleszt, hogy csökkentse az államadósságot. Régóta felgyülemlett adósságok törlesztésébe kezdenek.

Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a Nikola Tesla Repülőtér koncessziójáról szóló szerződést az év végéig nyilvánosságra hozzák, ekkorra várják ugyanis, hogy a francia Vinci Airport befizeti az állami költségvetésbe a koncessziós járulékot.

Mali elmondta, hogy a belgrádi repülőtérre 25 évre írták alá a koncessziós szerződést. Ennek a tranzakciónak az értéke megközelítőleg 1,46 milliárd euró, amibe beletartozik az egyszeri járulék, illetve a minimális koncessziós járulék, valamint a beruházás is.

A pénzügyminiszter szavai szerint az államháztartás stabil, vagyis van elég pénz az állami költségvetésben. A Nikola Tesla Repülőtér koncessziójából származó pénz az év végén várható, a bori bányamedence eladásából származó haszon pedig majd jövőre.