2024. szeptember 7., szombat
VUČIĆ KOSZOVÓBAN

Boldog vagyok és nagyszerűen érzem magam!

Megkezdte két napos Koszovói körútját Aleksandar Vučić

Boldog vagyok, hogy itt lehetek, nagyszerűen érzem magam! – Ezek voltak Aleksandar Vučić első, újságírókhoz intézett szavai, két napos Koszovói látogatásának megkezdésekor.

A szerb kormányfő körútja első állomásaként a zömmel szerbek lakta Zubin Potok helységbe látogatott el, ahol megtekintett egy ökológiai és sportfejlesztési központot, majd a Vöröskereszt helyi épületét.

Ezeket az objektumokat szerbiai pénzen sikerült kiépíteni, az adófizetők pénzéből mintegy 400 ezer eurót fektettünk be az itt élő fiatalokat támogatva ezzel –jelentette ki Vučić.

A kormányfő ezután a Gazivoda-tó környékéhez, és az ott található vízerőműhöz látogatott el, ahol Vučić azt nyilatkozata szerint a tó létfontosságú az itt élők számára, továbbá az a hely, ahol leginkább megnyilvánul a fennálló probléma.

Nehéz politikai harcaink voltak. Remélem, hogy egyszer a jövőben túlléphet rajtuk mindkét nemzet. Azért, hogy megegyezzünk az elkövetkező száz évre, ideje elkezdeni több tisztelettel beszélni egymással. - Jelentette ki Aleksandar Vučić

A Gazivoda-tó és az itt található vízerőmű energiaügyi szempontból stratégiai fontosságú Szerbia számára, és a Szerbiai Villanygazdaság tulajdona.

A kormányfő mai hivatalos programjában még néhány észak-koszovói helység megtekintése szerepel, a Koszovóban élő szerb lakosság politikai vezetőivel az esti órákban tárgyal majd.