2024. szeptember 7., szombat

Megoldás még a láthatáron sincs

Koszovóban járt Aleksandar Vučić szerb államfő

Szombaton és vasárnap Aleksandar Vučić szerb államfő kétnapos látogatást tett Koszovóban. A körút során többek között ellátogatott a Gazivoda-tóhoz és az itt található vízerőműhöz, valamint több észak-koszovói települést is felkeresett. Mivel a koszovói albánok lezárták az utat, Banje helységbe nem sikerült eljutnia, ezért az ottani lakosokhoz telefonon szólt.

Tegnap délben a szerb államfő Kosovska Mitrovicán tartott beszédet, amelyben összefoglalta a kétnapos utazás tapasztalatait.

– Egyelőre messze van még a koszovói kérdés megoldása, még a láthatáron sincs, de kötelességünk tárgyalni a problémákról – fogalmazott Aleksandar Vučić, ugyanakkor a reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező tíz-húsz évben megszületik a megállapodás a szerbek és az albánok között, mert ez a feltétele a koszovói szerbek fennmaradásának.

Azokra a felvetésekre reagálva, melyek szerint Szerbiának az év végéig el kell ismernie Koszovó függetlenségét, az államfő elmondta, hogy ez eszébe sem jutott a hivatalos Belgrádnak. Úgy fogalmazott, hazudnak azok, akik azt terjesztik róla, hogy megváltoztatná a határokat. Vučić ezúttal is a béke megőrzésének a fontosságát hangsúlyozta, de kiemelte azt is, hogy Szerbia senkinek sem fogja megengedni, hogy fegyveres támadást intézzen a koszovói szerbek ellen.

 A GAZIVODA-TÓNÁL

– Boldog vagyok, hogy itt lehetek, nagyszerűen érzem magam! – ezeket a szavakat intézte elsőként Aleksandar Vučić az újságírókhoz kétnapos koszovói látogatásának megkezdésekor, szombaton délelőtt.

A szerb államfő körútja első állomásaként a zömmel szerbek lakta Zubin Potok helységbe látogatott el, ahol megtekintett egy ökológiai és sportfejlesztési központot, majd pedig a Vöröskereszt helyi épületét. Ez alkalommal kijelentette, hogy a szerbiai adófizetők pénzéből mintegy 400 ezer eurót fektettek be az objektumok kiépítésébe, az ott élő fiatalok támogatása érdekében.

Az államfő ezután a Gazivoda-tó környékéhez, és az ott található vízerőműhöz látogatott el, ahol azt nyilatkozta, hogy a tó létfontosságú a helyiek számára, de leginkább ezen a helyen nyilvánul meg a fennálló probléma. Vučić elmondása szerint nehéz politikai harcokat vívtak, de reméli, hogy a jövőben mindkét nemzet képes lesz ezen túllépni, viszont amegegyezéshez elengedhetetlen több tisztelettel tárgyalni egymással.

Korábban a koszovói vezetőség nem engedélyezte a szerb államfőnek Gazivoda meglátogatását, később azonban Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter bejelentette, hogy Pristina nem fog akadályt gördíteni Aleksandar Vučić látogatásának egyetlen állomása elé sem.

Az államfő szombati hivatalos programjában még néhány észak-koszovói helység megtekintése szerepelt, a Koszovóban élő szerb lakosság politikai vezetőivel pedig az esti órákban tárgyalt.

FESZÜLT HELYZET

Vasárnap erőteljesebben volt érezhető a feszültség. A reggeli órákban már arról lehetett értesülni, hogy több száz koszovói albán lezárta az utat, amelyen Aleksandar Vučić államfő eljuthatott volna Banje településre, sőt lövöldözést is lehetett hallani a környéken. A pristinai vezetőség döntést hozott Vučić banjei látogatásának lemondásáról. Az államfő viszont ennek ellenére nem mondott le azonnal a tervezett látogatásról, azt nyilatkozta, hogy a problémákat nem erőszakkal és fegyverrel kell megoldani, hanem szavakkal és ésszerű tárgyalásokkal, majd pedig azt is hozzátette, hogy megpróbálnak alternatív útvonalakon eljutni a helyszínre. A hírek szerint az útlezárást az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg veteránjai szervezték meg Kadri Veseli, a koszovói parlament elnökének utasítására. Kadri Veselit korábban az Amerikai Egyesült Államok hivatalos szervei is figyelmeztették, hogy ne szítsa a feszültséget és ne próbálja megakadályozni a szerbiai államfő koszovói látogatását. 

Vučić konvoját végül is megállították a koszovói hatóságok, mondván, hogy nem engedélyezik az államfő látogatását Banje településre, mivel nem tudják garantálni a biztonságot. Az elnök telefonon szólt a falu lakosaihoz. Mint mondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy nem tudott eljutni a településre, mert a pristinai hatóságok ezt megakadályozták. Úgy fogalmazott, egyesek szeretik készenlétben tartani a fegyvereiket, őt viszont mindez nem félemlíti meg. Hozzátette, hogy végül azért nem ment el mindenáron a településre, mert nem akarta veszélybe sodorni az ottani szerb lakosságot.

A meghiúsult banjei látogatás után Vučić elnök elindult Kosovska Mitrovicára. Ott először is virágot helyezett el azon a helyen, ahol januárban megölték Oliver Ivanović szerb politikust, a Szabadság, Demokrácia, Igazság polgári kezdeményezés elnökét. Az államfő társaságában volt Milena Ivanović, a meggyilkolt politikus felesége is. Ezután, a déli órákban, tartotta meg Vučić Kosovska Mitrovica-i beszédét.

Vučić koszovói látogatására az Európai Unió is reagált. Sajnálatukat fejezték ki, amiért az államfő nem jutott el Banjeba. Erről Maja Kocijančić, az Európai Unió szóvivője adott ki közleményt, amelyben a béke és a biztonság megőrzését létfontosságúnak nevezte, mind Koszovó, mind Szerbia esetében. Maja Kocijančić szerint, a banjei esetet leszámítva, Vučić koszovói látogatása békés légkörben telt el.