2024. szeptember 7., szombat

Pletyka az egész?!

Ana Brnabić: Nem lesz migránsközpont!

A napokban Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságának biztosa Szerbiába látogat, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, ismertebb nevén Frontex szerbiai működése kapcsán megállapodást írjon alá a szerb államvezetéssel – jelentette be ma Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője, reagálva az újságírók azon kérdésére, miszerint külföldi médiumok szerint fennáll a lehetősége annak, hogy az EU Szerbiában migránsközpontot hozzon létre.

A belgrádi buszpályaudvar tövében (Miklós Hajnalka felvétele)

A belgrádi buszpályaudvar tövében (Miklós Hajnalka felvétele)

– Az Európai Unió és Szerbia nagyon keményen munkálkodik azon, hogy megoldást találjon a migránsok folyamatos érkezésére. Ebben a folyamatban az Európai Unió feladatul tűzte ki a Frontexnek, hogy ne csak az EU-n belül, hanem azon kívül is vállaljon szerepet, vagyis ebben az esetben a Nyugat-Balkánon. Ez a támogatási csomag csak egy része annak, amit az EU Szerbiának nyújt a migránskérdés kezelésében, hiszen eddig mintegy 100 millió eurót továbbított Szerbiának. A Frontex már a múlt évben megnyitotta Belgrádban a regionális kapcsolattartó irodáját, amely szorosan együttműködik a szerb államvezetéssel. De hogy teljes mértékben megfogalmazódjék az együttműködés szintje, megállapodásra van szükség, s ennek kapcsán érkezik hamarosan Avramopulosz Szerbiába – mutatott rá Fabrizi.

– Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy a Frontex munkatársai együttműködhessenek az államvezetés képviselőivel, hiszen a migráció nagy kihívás Európa számára, miközben Szerbia mindig is határozott szándékot mutatott a kérdés megoldásában – mondta Fabrizi.

A kérdéshez végül Ana Brnabić kormányfő is kommentárt fűzött, elvetve annak lehetőségét, hogy Szerbiában központ létesüljön a migránsok számára.

– Arra kérem a médiumokat, hogy ne terjesszenek pletykákat! Soha nem volt szó arról, hogy Szerbiában migránsközpontok alakulnak, illetve hogy a Frontex azért érkezik majd hozzánk, hogy védje az EU határait. Ez nem fog soha megtörténni! A Frontexszel az együttműködés teljesen más jellegű, nagyon jó együttműködést valósítunk meg az Európai Unióval – hangsúlyozta Brnabić, és hozzátette: – Nem nálunk védik az Európai Unió határait. Szerbiába az EU területéről érkeztek a migránsok, hogy az EU felé folytassák útjukat. Mi védtük és most is védjük az EU határait az érkező migránsoktól, miközben az ország a leghumánusabb arcát mutatja – mondta a kormányfő.