2024. szeptember 6., péntek

Lépés az életfogytiglani irányába

A Tijana Jurić Alapítvány biztonságosabbá tenné Szerbiát a gyermekek számára

Az igazságügyi minisztérium megalakította a munkacsoportot, amely a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés beemelésének a lehetőségét hivatott megvizsgálni a szerbiai jogrendbe, azaz a büntető törvénykönyvbe – erősítette meg ma Szabadkán Zorana Mihajlović, a köztársasági kormány alelnöke. A Biztonság és felelősség elnevezésű, a Tijana Jurić Alapítvány szervezésében harmadízben megtartott nemzetközi konferencián Mihajlović közölte, egyértelműen támogatja a szóban forgó törvénymódosítást. „Igennel szavazok a javaslatra, hogy a gyermekek, az állapotos nők és a társadalom leggyengébb tagjainak a gyilkosait életfogytiglani börtönbüntetéssel szankcionálja az állam” – nyomatékosította Mihajlović, aki ebben a folyamatban rendkívül fontosnak tartja a média szerepét. A médiának nemcsak a tragédiákról kellene hírt adnia, hanem a döntéshozókkal és az állami szervekkel együttműködve részt vennie a megelőzésben – hangsúlyozta Mihajlović.

Igor Jurić, az alapítvány alapítója és a szóban forgó törvénymódosítási javaslat egyik kezdeményezője kiemelte, hogy az alapítvány javaslatának nem az emberi jogok vagy az uniós jogrend aláásása a célja. Ha Nagy-Britannia hasonló törvényes rendelkezéseket foganatosíthatott, nem világos, hogy Szerbia miért ne tehetné meg ugyanezt – emelte ki Jurić, hozzátéve: az alapítvány célja, hogy minél kevesebb gyermek essen áldozatul bűncselekménynek.

A rendezvény egyik vendége, Jan Ludin, Svédország belgrádi nagykövete abbéli meggyőződését tolmácsolta, hogy bár a büntetőpolitika szerfelett fontos szempont a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények tekintetében, a megelőzés még ennél is fontosabb.

A Tijana Jurić Alapítvány által a Köztársasági Képviselőháznak benyújtott módosítási indítvánnyal a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szeretnék beemelni a szerbiai jogrendbe azoknak a súlyos bűncselekményeknek a legsúlyosabb formáira, amikor az elkövető gyermek, kiskorú vagy állapotos nő halálát okozza. A javaslat értelmében az életfogytiglani elzárásra ítélt személyt nem lehetne feltételesen szabadlábra helyezni. Szerbiában jelenleg 40 év a maximálisan kiszabható büntetés.

Az Alapítvány, együttműködve a Blic napilappal, tavaly májusban kezdeményezte először a büntető törvénykönyv említett irányú módosítását, majd amikor hónapokon át semmi sem történt az indítvánnyal, szinte pontosan egy évvel ezelőtt Szerbia-szerte támogató aláírásokat kezdett gyűjteni. Egy hét alatt 40 településen 93 ezer aláírás gyűlt össze. Ennek utána korábbi törvénymódosítási javaslatukat polgári kezdeményezés formájában nyújtották be a köztársasági parlamentnek.