2024. szeptember 6., péntek

Kövesd a pénz nyomát!

Fabrizi: Az illetéktelen vagyonszerzés nyilvános elítélése kívánatos fellépés a korrupció leküzdésében

Nem hoz eredményeket, ha csak új törvények, akciótervek és stratégiák születnek, de azokat nem alkalmazzák – fogalmazta meg bíráló véleményét Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője az állami szervek korrupcióellenes fellépéséről tartott mai belgrádi konferencián. Hangsúlyozta, erre utalnak azok a nemzetközi jelentések is, amelyek arra mutatnak rá, hogy a szerb állami szervek munkájában nagyon sok mulasztás fedezhető fel.

Fabrizi rámutatott, bizonyíték kell arról, hogy az állam elkobozta a bűncselekmény által szerzett vagyont, különösen abban az esetben, ha a vagyonra korrupcióval tettek szert. Véleménye szerint, ha az állam eleget tenne a kötelezettségének, az eredmények is láthatóbbá válnának. Kiemelte, nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az ilyen korrupciós eseteket nyilvánosan elítéljék, illetve nyilvánosságra kell hozni azt is, hány esetben született elmarasztaló bírósági ítélet.

Fabrizi elmondta ugyanakkor azt is, hogy a korrupció összetett nyomozási terület, hiszen nehéz bizonyítékokat gyűjteni, a nyomok nehezen felfedhetők, miközben senkinek sem érdeke bejelenteni. Éppen ezért fontos követni a pénz nyomát, különösen akkor, ha újonnan megfigyelhető gazdagodásról van szó. Ebben az ügyészségeknek jelentősen nagyobb felelősséget kell vállalniuk. Szavai szerint az állami szervek szerepével foglalkozó törvény jó irányban halad a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, ám valós eredményekről még nem lehet beszélni.

Fabrizi gondolatát folytatva Nela Kuburović igazságügyi miniszter elmondta, március 1-je óta alkalmazzák a törvényt, és ez alatt az idő alatt 275 személy ellen indítottak feljelentést korrupció gyanújával, mindenekelőtt kenőpénz elfogadása és hivatali pozícióval való visszaélés miatt. Ezek az ügyek közül 142 esetben már született bírósági ítélet, 65 esetben letöltendő börtönbüntetést rendelt el a bíróság. A miniszter elmondta, hogy nagyon rövid idő telt el, hogy a rendőrök és ügyészek megmutathassák mit tudnak, de elégedetlenségének adott hangot, hogy a bűncselekmény elkövetésével szerzett vagyon elkobzása kapcsán nagyon kevés esetben született bírósági döntés.

Nebojša Stefanović rámutatott arra, hogy bebizonyosodott, a belügyi szervek képviselői jól végzik a munkájukat, de tisztában vannak azzal, hogy az eurointegráció útján egyre többet várnak el tőlük. Egyetértett Fabrizi kijelentésével, hogy a korrupcióellenes küzdelemben a legfontosabb lépés a pénz nyomának figyelemmel követése. Hozzátette, a kormány alelnökeként és a belügyminisztérium élén arra törekszik majd, hogy a komoly és tisztességes emberek országában felszámolja a korrupciót.