2024. szeptember 6., péntek

Harci készültséget rendelt el az államfő

A koszovói különleges rendőri egységek mintegy 60 tagja a nap folyamán kivonult a Gazivode-tó környékéhez, a Zubin Potok-i öko- és sportközponthoz, hogy biztosítsák az útvonalat, amelyen Hashim Thaçi koszovói elnök haladt el a környéken tett látogatása alkalmával.

A szerbiai államvezetés súlyos provokációnak tartja ezt a lépést, ezért Aleksandar Vučić államfő elrendelte a katonaság legmagasabb szintű harci készültségét, Nebojša Stefanović belügyminiszter pedig szintén a legmagasabb szintű készültséget rendelte el a rendőrség számára.

Közben a média arról számolt be, hogy a rendőri egységek tagjai délután fél 3 körül elhagyták a Gazivode-tó környékét, de ezt a hírt sajtótájékoztatóján cáfolta Marko Đurić, a Koszovó-ügyi iroda vezetője. Hozzátette, hogy az öko- és sportközpontban fogva tartanak négy személyt a koszovói hatóságok. Kiemelte, hogy a különleges alakulatoknak nincs joguk arra, hogy behatoljanak Koszovó északi részére, és ez ellentétben áll a nemzetközi egyezményekkel. Később a Koszovó-ügyi iroda vezetője közölte, hogy 16 óra körül a különleges egységek elhagyták a Gazivode-tó környékét.

Marko Đurić elmondta, hogy Aleksandar Vučić államfő jelenleg a fegyveres erőket járja körül, és 21 órakor sajtótájékoztatón számol be a legújabb információkról. Az államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is értesítette az esetről, és tiltakozását fejezte ki Pristina lépései kapcsán.

Az eset kapcsán Aleksandar Vulin védelmi miniszter közölte, hogy a katonaság főparancsnokának utasítása továbbra is érvényben van, tehát érvényes a katonaság legmagasabb szintű harci készültsége, és az illetékesek figyelemmel kísérik a helyzet alakulását.

Maja Kocijančič, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse a történtek kapcsán elmondta, hogy az EU illetékesei kapcsolatban állnak Belgrád és Pristina képviselőivel, követik a fejleményeket, és higgadtságra szólítják fel a feleket.

Marko Đurić, a Koszovó-ügyi iroda vezetője később a legerélyesebben tiltakozott a nyilatkozat kapcsán. Mint mondta, az, hogy az EU mindkét felet higgadtságra szólítja fel, olyan képet fest, mintha a „koszovói szerbek saját magukat támadták volna meg”. Szerinte ez a reakció is azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képviselőitől Szerbia nem számíthat támogatásra.