2024. szeptember 6., péntek

A szerbek visszavonultak a barikádokról

Koszovó északi részén csend van, a szerbek visszavonultak a barikádokról

A Szerb Lista képviselője, Igor Simić ma reggel kijelentette, Aleksandar Vučić Szerbia elnökének javaslatára lebontották a Zubin Potoknál lévő barikádokat, és a helyzet lecsillapodott, bár szerinte a feszültség folyamatosan ,,érezhető a  levegőben”.

Ami tegnap történt, hogy az általunk nyújtott kézre álarcosok és puskacsövek válaszoltak, türelmetlenséget okozott a polgároknál, különösen Zubin Potok községben, mondta ma reggel Simić az RTS-nek adott nyilatkozatában. Kiemelte, kérték Belgrád reagálását, és a polgárok valamint a vagyon védelmét.

Reményét fejezte ki, hogy a Pristinában élők, továbbá a nagykövetségek hatni tudnak az albánokra, és mindannyian tisztában vannak azzal, mennyire nehéz megőrizni a békét Zubin Potokban, valamint azzal is, hogy a szerb állam hatamas erőfeszítéseket tett tegnap a helyzet csillapításának irányában, azaz, hogy az ottani szerb lakosság ne dőljön be a Gazivode-tónál történt provokációknak. Szerinte ennek nem szabad megismétlődnie.

Hashim Thaçi tegnapi kijelentésére, miszerint az észak-koszovói látogatása nem volt provokatív, a Szerb Lista képviselője azt mondta, lényegtelen, hogy mi volt a koszovói elnök motivációja, azzal, hogy látogatást tett, veszélyeztette a békét a térségben.

A több, mint 100 álarcos, fegyverrel rendelkező, a különleges egységekhez tartozó személlyel a tiszta szerb környezetbe való látogatás célja kizárólag az erőfitogtatás volt – mondta Simić.

Azt is elmondta, hogy a jövőben Koszovóban soha nem lehet előrelátni a dolgokat, és világossá vált, hogy Pristina nem tudja tiszteletben tartani a részéről is elfogadott megállapodásokat.

Megerősítette, a Szerb Lista képviselői még mindig ellenzékben vannak, és semmiképpen sem akarnak legitimitást adni az olyan akciókhoz, mint a tegnapi Gazivode-tónál történt eset.