2024. szeptember 6., péntek

Megszavazták a nyugdíjtörvény módosítását

Novemberben már nagyobb nyugdíjakat fizetnek ki a költségvetésből

A Szerbiai Képviselőház megszavazta a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosítását és kiegészítését, amelynek egyik hozadéka az, hogy hatályon kívül helyezték a nyugdíjak csökkenését eredményező, 2014-ben elfogadott jogszabályt. Ennek mentén az októberi, novemberben kifizetendő nyugdíjak megnövekednek, azaz azon a szinten lesznek, mint amelyiken a csökkentés előtt voltak.

Zoran Đorđević szociálpolitikai miniszter korábbi nyilatkozatának értelmében az idei októberi nyugdíjakat első lépésben a négy évvel ezelőtti októberi nyugdíjak szintjére állítják vissza, majd ezután hangolják össze az érvényben levő előírásokkal. Aki például 2014 októberében 50 ezer dináros nyugdíjat kapott, az eddig érvényben levő, a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvény hatályon kívül helyezésével, az idén októberre 53 954 dináros nyugdíjnak örvendhet, magyarázta a miniszter.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a törvénymódosítás másik fontos hozadéka az, hogy a szerb kormány diszkréciós jogban részesül, amely megteremti a jogalapot ahhoz, hogy a kormány a gazdasági mutatók alakulásának és a köztársasági költségvetés lehetőségeinek a függvényében növelje a nyugdíjakat. Ez azt jelenti, hogy hatályon kívül helyezték a formulát, amelynek alapján a nyugdíjakat automatikusan összehangolták az árak, vagy a GDP növekedésével, ehelyett a jövőben a kormány dönt arról, hogy mikor és mekkora mértékben növelik a nyugdíjakat.