2024. szeptember 6., péntek
NEMEZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK – 2018

Még fel lehet iratkozni a névjegyzékre

A helyi önkormányzatok hivatalaiban október 31-éig fogadják az érdeklődő kisebbségi polgárokat

Habár az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium október 19-én éjfélkor lezárta a külön választói névjegyzékeket, azokra október 31-én éjfélig továbbra is fel lehet iratkozni. A feliratkozás azért fontos, mert enélkül a nemzeti kisebbségek képviselői nem élhetnek alkotmányos és törvényes jogukkal, vagyis nem vehetnek részt a november 4-én tartandó nemzeti tanácsi választásokon, amelyeken a közösségek kisebbségi önkormányzati testületeit választják meg. A polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérvényezhetik a feliratkozást a külön választói névjegyzékre. Ehhez egyetlen dokumentumra, a személyi igazolványukra van szükség.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közleménye szerint a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeire október 19-e éjfélig 507 183 személy iratkozott fel. Azzal kapcsolatban nem pontosítottak, hogy melyik közösség választói névjegyzékére hányan iratkoztak fel. Négy évvel ezelőtt a nemzeti tanácsi választások megtartásának pillanatában 456 444-en iratkoztak fel valamelyik külön választói névjegyzékre. Ebből a szempontból a magyar közösség volt a legaktívabb: a 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren iratkoztak fel. A több mint félmillió kisebbségi szavazó közül ezúttal 462 759-en adhatják le voksukat közvetlen választáson, négy nemzeti közösség azonban, amelynek a választói névjegyzékeire 44 424 szavazó iratkozott fel, elektorok által választja meg nemzeti tanácsát.

A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért két jelöltlista verseng: a Magyar Összefogás – listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT aktuális elnöke – és a Magyar Mozgalom–Zsoldos Ferenc – listavezető dr. Zsoldos Ferenc. A Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom is teljes, azaz 35 jelölt nevét tartalmazó listával indul a választásokon.