2024. szeptember 6., péntek

Koszovó elismerése nélkül nincs EU-tagság

Peter Beyer, a Bundestag képviselője mai, belgrádi látogatása során közölte, Koszovó de facto területileg független, így Szerbiának de jure is el kellene ismernie a függetlenségét, mert enélkül nem lehet az Európai Unió tagja.

– Fontos, hogy mindenki megértse, ami már a párbeszéd kezdetekor világos volt, hogy nem kerül sor a viszonyok normalizálására a Koszovó Köztársaság területi integritásának de facto elismerése nélkül – mondta határozottan Beyer a német álláspont ismertetésekor.

Beyer, aki Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) tagja, valamint a transzatlanti együttműködés bundestagi koordinátora, a Tanjugnak adott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy szerbiai látogatásának célja – amellett, hogy tájékoztassa az államvezetést Szerbia fejlődésének mértékével az euróintegráció felé vezető úton – az is, hogy rámutasson, Berlin álláspontja szerint a területi elosztás ötlete rossz és veszélyes. Hozzátette, hogy Merkel kancellár nem támogatja azt az ötletet, és  nem fogja megváltoztatni a véleményét, ez Berlin üzenete.

Belgrád és Priština viszonyának rendezése kapcsán kiemelte, Szerbiának a brüsszeli megállapodásra és annak megvalósítására kell fókuszálnia, nincs lehetőség új feltételekre. Kiemelte, a szerbeknek és a koszovóiaknak is, csakúgy, mint az EU képviselőinek, újra el kell olvasniuk, mi áll abban a megállapodásban, és mi valósult meg eddig belőle.

Beyer a két Németország elvét javasolta megoldásként, de szerinte van más megoldás is. Az új határok etnikai alapú megrajzolása nem hoz békés megoldást.

Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy a párbeszéd még tart, jelenleg műszaki szinten folyik, ami előrelépésnek számít. Szavai szerint a konfliktus jegelése nem hoz megoldást, így a párbeszéd résztvevőinek, legyen szó Szerbiáról, Koszovóról, illetve az EU-képviselőkről, aktívaknak kell maradniuk.