2024. szeptember 6., péntek

Elhibázott gazdaságpolitika

DP: A táblázatok helyett a népkonyhák előtt lehet megtalálni az elszegényedésre utaló adatokat

A szerb kormány ismét a polgárok elszegényítésének a politikája mellett döntött a jövedéki adó növelésével, értékelte mai közleményében az ellenzéki Demokrata Párt. A szervezet szerint a költségvetési többletnek, mint a hatalmi párt számára egyetlen releváns gazdasági mutatónak a gyarapítását most egy újabb „aranybánya” segíti, mégpedig az üzemanyagra kirótt jövedéki adónak a legújabb növelése. A demokratáknak az a véleményük, hogy könnyű stabil pénzügyi rendszerrel és költségvetési szufficittel hivalkodni akkor, amikor mindenki tudja, hogy a többlet a csökkentett béreknek és nyugdíjaknak, továbbá a növelt illetékeknek köszönhető.

Mint ismeretes, a kormány közzétette a jövedéki adók (akcízák) új összegeit, ezeket a fogyasztói árak 2018-ban jegyzett növekedéséhez igazította. A DP kifejtette, hogy a táblázatban sehol sem található annak a tehernek az elszámolása, amelyet a polgárok már korábban kifizettek elszegényedésükkel, ezeket a sorokat a népkonyhák és szociális szolgálatok előtt lehet csupán megtalálni.

A szervezet elhibázottnak véli a költségvetési többlet halmozására épülő gazdaságpolitikát egy olyan országban, amelynek hatalmas léptékű beruházásokra lenne inkább szüksége. A demokraták szerint az akcízák növelése éppen ellentétes hatást fejt majd ki: növeli az üzletelés költségeit minden olyan ágazatban, amelyre kihatással van az üzemanyag aktuális ára.